AP Temas Grubu Kıbrıs'ta müzakerlerden umutlu
Kıbrıs'taki temaslarını bugün tamamlayan temas grubu, Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palas otelinde basın toplantısı düzenleyerek temaslarını değerlendirdi.
LEFKOŞA - Avrupa Parlamentosu Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu Başkanı Mechtild Rothe, KKTC'de 19 Nisan'da yapılacak erken genel seçimleriyle ilgili olarak, "seçim sonucunun nasıl olacağı konusunda kişisel olarak biraz endişeli olduğunu" söyledi.
Kıbrıs'taki temaslarını bugün tamamlayan temas grubu, Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palas otelinde basın toplantısı düzenleyerek temaslarını değerlendirdi.
Rothe, "Kıbrıs'taki tüm temaslarında, daha önce müzakerelerin hiç bu kadar olumlu bir noktada bulunmadığı yönünde bilgiler aldıklarını" ifade ederek, bunun çok umut verici olduğunu söyledi.
Yakında çözüm olması ve "bileşik Kıbrıs cumhuriyeti" kurulması umudunu dile getiren Rothe, "Umarım yakında çözüm olduğunu ve 'birleşik Kıbrıs cumhuriyeti'nin AB'ye üye olduğunu, seçilen hem Kıbrıslı, Türk hem de Kıbrıslı Rumların AP'de parlamenter olarak görev yaptığını görürüz" dedi.
Rothe, bu ziyaretin, AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubunun adaya yaptığı son ziyaret olduğunu kaydederek, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra yeni bir temas grubu oluşturulacağını, grup üyelerinin bir kısmının da değişeceğini belirtti. Rothe, "yeniden aday olmayacağı için bunun Kıbrıslılarla son görüşmesi olacağını" da kaydetti.
Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubunun 2006 yılında AB ile Kıbrıslı Türkler arasında köprü oluşturmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında yakınlaşma sağlanması amacıyla çalışmalar yapmak hedefiyle kurulduğunu anlatan Rothe, "bugün umutlarının ve hedeflerinin bir ölçüde gerçekleştiğini gördüklerini ifade ederek, bugün ilk kez gerçekten hedefi gerçekleştirmek için somut adımlar atıldığını" söyledi.
"Daha önce hiç bu kadar olumlu olunduğunu görmedim"
Kıbrıs'ta iki gün boyunca önemli temaslarda bulunduklarını kaydeden Roth, "temasları sırasında hep müzakerelerin olumlu bir şekilde ilerlediğinin vurgulandığını, daha önce hiç bu kadar olumlu bir noktada bulunulmadığı yönünde bilgiler aldıklarını ve bunun çok umut verici olduğunu" ifade etti.
Rothe, görüştükleri kişilerin, Kıbrıs sorununu çözmek amacıyla sürdürülen müzakerelerin olumlu bir iklimde geçtiğini ve artık herkesin iki toplum arasında nihayet uzlaşmaya gidebilme umudu bulunduğunu belirttiğini aktardı.
25 yıldır Kıbrıs sorunuyla ilgilendiğini belirten Rothe, "daha önce hiç bu kadar çok iyimserlik ve umut olduğunu görmediğini ve bunu görüştükleri herkesten duyduklarını" söyledi.
2006 yılında grup oluşturulduğu zaman Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması amacını da taşıdığını ifade eden Roth, bugün AB'nin de buna destek olmaya çalıştığını ve AB'nin iki taraf arasında uzlaşma olmasını umduğunu" kaydetti.
Asıl istek
"Asıl istediklerinin Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların bir arada yaşayacağı birleşik bir Kıbrıs oluşturması, tek devlet, tek vatandaşlıkla AB'de yer alması olduğunu" ifade eden Rothe, bu amaç doğrultusunda AB'nin çalışmalarına yön verdiğini belirtti.
Rothe, bu hedefle AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik Mali Yardım Programını yürürlüğe koyduğunu, burs programları uyguladığını, katı atık ve atık su gibi projeleri hayata geçirdiğini ve mayın temizleme çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü anlattı.
AB'nin Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarını desteklediğini de belirten Roth, tarihi yerlerin restorasyonu konusunda da önemli adımlar attıklarını söyledi.
Sivil Toplum Örgütlerine de (STÖ) destek verdiklerini kaydeden Roth, Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütlerinin yakınlaşması ve aralarındaki güven ortamının kuvvetlenmesiyle çözüm ve AB yolunda ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti.
KKTC Seçimleri
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Rothe, "seçimlerin ardından Kuzey Kıbrıs'ta hükümet değişikliği olması halinde ne tür gelişmelerin beklendiğinin" sorulması üzerine, siyasi olaylara müdahale etmek istemediğini, ancak KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın çözüm ve federasyon konusunda çok istekli olduğunu söyleyebileceğini belirtti.
"Seçim sonucunun nasıl olacağı konusunda kişisel olarak biraz endişeli olduğunu" da ifade eden Roth, "Ancak Kıbrıslı Türkler durumu biliyor ve bu onların vereceği bir karardır" dedi.