AP: Terörizm tehtidi artarak devam ediyor

Avrupa Parlamentosu Özgürlükler Komisyonu önünde yıllık raporunu sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL- Avrupa Parlamentosu'na, AB ülkelerinde terörizm tehdidinin artarak devam ettiği uyarısında bulunuldu.

Avrupa Birliği Terörizme Karşı Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, bu sabah, Avrupa Parlamentosu Özgürlükler Komisyonu önünde yıllık raporunu sundu.

Belçikalı Gilles de Kerchove, İspanyol terör örgütü ETA'nın eylemlerine değinirken, bundan daha büyük bir tehdidin aşırı dinci terörden geldiğini belirtti.

De Kerchove, "Eğer Avrupa'da, 2005 yılında Londra'da yapılan aşırı dinci terör bağlantılı eylemden sonra yeni ve büyük bir eylem olmadıysa bu, istihbarat servislerinin birçok eylem girişimini engellemeleri ve birçok teröristi tutuklamaları sayesindedir" dedi.

"Avrupa ülkelerinde terörizm tehdidinin azaldığını düşünmek ve var saymak büyük hata olur" diyen de Kerchove, yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle, özellikle bazı İslam ülkelerinde terör örgütlerinin daha kolay üye ve eylemci bulabildiklerini, çaresiz kalan kişilerin bu yola düştüklerini ifade etti.

De Kerchove, "ciddi sayıda" AB ülkesi vatandaşının, başta Pakistan olmak üzere bazı ülkelere giderek eğitildiklerine, terör örgütlerine katıldıklarına ve destek verdiklerine de işaret etti.

Terör örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığından sağladıkları gelirlere ve aralarındaki işbirliğinin geliştiğine de dikkat çeken de Kerchove, terörizme karşı mücadele konusunda AB ile ABD arasında işbirliğinin son dönemde çok geliştirildiğini bildirirken, bunun "Obama yönetiminin işbaşı yapması" ile bağlantılı olduğunu ifade etti.

"ABD ile AB arasındaki işbirliği kökten ve çok etkili bir şekilde, olumlu yönde değişti" diyen koordinatör, bir "karşılıklı diyalog" oluşturulduğunu anlatarak, "Avrupalılar bu fırsatı iyi değerlendirmeli" dedi.