AP, Türkiye raporu oylamasını erteledi

Avrupa Parlamentosu (AP), 2014 Türkiye İlerleme Raporunu'nun oylamasının haziran ayına ertelenmesine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AP'nin Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanan Genel Kurulu'nda, Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri'nin talebi üzerine erteleme kararı verildi. 

Genel Kurul'da söz alan Piri, dün tartışılan ilerleme raporuyla ilgili çok sayıda değişiklik önergesi verildiğini ve raporun bu kapsamda yeniden düzenlenmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, raporun oylanmasının haziran ayına ertelenmesini istedi. Piri'nin talebi, yapılan oylamayla kabul edildi. 

Türkiye 2014 İlerleme Raporu'nun taslak metni, 15 sayfa, 47 bölüm ve 5 ana başlıktan oluşuyordu. Metinde, Türkiye'nin "özellikle Kürt toplumuyla barış sürecinde kapsamlı ve sürdürülebilir bir sonuca ulaşmak için gösterdiği çabaların takdir edildiği" ifadesine yer veriliyordu. 

Türkiye'nin Irak ve Suriye'den gelen sığınmacılara insani yardımı sürdürdüğüne ve kimlik kartı vererek onları meşru bir statüye kavuşturduğuna vurgu yapılan metinde, mülteci kamplarının azami kapasitesini aştığı ve AB'nin Türkiye'ye konuya ilişkin aktif destek vermesi gerektiğine işaret ediliyordu. 

Taslak metinde, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin ilerlemesinin, üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi ve Venedik komisyonuyla hukuki reformlar konusunda diyaloğa geçmesine bağlı olduğu belirtiliyor, Alevi toplumuyla görüşülerek cem evlerinin ibadethane olarak tanınmasının gerekliliğine vurgu yapılıyordu. 

Türkiye'de Roman vatandaşlarının oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının yükselişinin takdirle karşılandığı metinde, Türk hükümetinin ayrımcılığı engelleyen adımlar attığına değiniliyordu.