AP Türkiye'yi tarışıyor

AB dönem başkanlığı Türkiye ile görüşmelerde enerji başlığının açılmasına öncelik verilmesini istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STRASBOURG - Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Alexandr Vondra, Türkiye ile sürdürülen tam üyelik müzakerelerinde, enerji başlığını açılmasına öncelik vermek istediklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu genel kurulunda, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu tartışılması sırasında söz alan Vondra, dönem başkanlığı sırasında, sosyal politika, istihdam ve vergilendirme ile ilgili iki başlığın açılmasının planlandığını belirtti.

Konuşmasında Türkiye'nin stratejik önemine değinen Vondra, Nabucco projesinin AB için önemli olduğu vurguladı ve "enerji başlığının açılması bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor" dedi.

2008 yılında reformlar konusunda Türkiye'den beklentilerin gerçekleşmediğini ifade eden Vondra, "önemli reformlara ihtiyaç var, taahhütlerin eyleme dönüşmesi bekliyoruz" dedi.

Vondra, "ifade özgürlüğünün sağlanması ve kötü muamelenin tamamen engellenmesi gerektiğini belirtti ve dini azınlıkların sorunları konusunda Türkiye'nin daha fazla çaba göstermesini beklediklerini" ifade etti.

Güneydoğu Anadolu'daki gelişmelere de değinen Vondra, "bu bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına önem verilmesi gerektiğini" söyledi.

Reformlar 2008'de yavaşladı ancak 2009'da olumlu gelişmeler var

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Olli Rehn, Türkiye'de 2008 yılında reformların yavaşladığını, ancak 2009'un başından bu yana hızlanması konusunda Türkiye'den olumlu sinyaller geldiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu genel kurulunda, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu tartışılması sırasında söz alan Rehn, Kürtçe televizyon kanalının açılması, TBMM'de kadın ve erkek eşitliği konusunda komisyon kurulması ve Eğemem Bağış'ın başmüzakereci olarak atanmasının olumlu adımlar olarak gördüklerini söyledi.

"Basın ve ifade özgürlüğünü yakından izliyoruz"

AB Komisyonu temsilcisi, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüyle ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Kıbrıs adasının tekrar birleşmesi için 2009 yılında önemli bir şans yakalandığını belirten Rehn, Türkiye'nin bu sürece vereceği güçlü desteğin önemli olduğunu söyledi.

"Raporun en önemli mesajı reformaların hızlandırılması çağrısı"

Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten ise kaleme aldığı raporun en önemli mesajının, "Türkiye'ye, 'reformları hızlandırın' çağrısı yapmak olduğunu" söyledi.

Raporda Türkiye'yi eleştirirken, adil ve dürüst değerlendirmeler yapmayı hedeflediğini ifade eden Oomen-Ruijten, hukuk devleti ilkesinin tesisi, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinin öncelikli konular arasında yer aldığını ifade etti ve Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmesinin Türkiye'nin modernleşmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'de reformların yavaşlamasını eleştirmekle birlikte olumlu gelişmelere de raporda yer verildiğini kaydeden raportör, "10 yıl önce bir Kürtçe televizyon kanalının kurulması Türkiye için hayaldi" ifadesini kullandı.

Türkiye raportörü, Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesini önemli bir gelişme olarak gördüklerini belirterek, sınırın açılarak Ermenistan'ın izolasyonuna son verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye raportörü, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda da, daha fazla adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.