AP'de 'çözüm süreci' çağrısı

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) grubu bulunan bazı siyasi partiler, Türkiye'de Çözüm Süreci'nin tekrar başlaması ve tarafların tekrar masaya oturması çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Halk Partisi (EPP) Başkanı Manfred Weber, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Başkanı Gianni Pittella, Liberal Grup (ALDE) Başkanı Guy Verhofstadt, Yeşiller Eş Başkanları Rebecca Harms ve Philippe Lamberts ile Birleşik Sol (GUE/NGL) Başkanı Gabriele Zimmer ortak açıklama yaptı. 

Türkiye'de şiddet ortamına geri dönüşten şaşkınlık duyulduğu belirtilen açıklamada, Çözüm Süreci'nin son bulmasının artan çatışma ortamına neden olduğu ifade edildi. 

Açıklamada, daha fazla can kaybı olmaması için, "Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki şiddet sarmalının son bulması" gerektiğine işaret edilerek, "Sivil, asker ve polise karşı sergilenen şiddeti kınıyoruz" ifadesi kullanıldı. 

Türkiye'nin demokrasisinde ilerleme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu başarıların, son dönemdeki şiddet olayları nedeniyle tehlikeye düştüğü kaydedildi. 

 Açıklamada, tarafların tansiyonu artıran stratejilerinin hatalı olduğunu vurgulanarak, "Bu anlaşmazlık sadece siyasi uzlaşma ile çözülebilir. Türk hükümeti bu durumu bitirmek için girişimde bulunmalı" değerlendirmesi yapıldı. 

Tarafların kalıcı olarak silah bırakması gerektiği belirtilen açıklamada, "Biz, Türkiye'deki tarafları, şiddete son vermeye ve barış pazarlıklarına tekrar başlamaya çağırıyoruz. Türkiye'de şiddetin son bulması, AB'ye giriş sürecinin yapıcı şekilde devamı için hayati öneme sahip" ifadeleri kullanıldı.