Arap Birliği barışı tartışacak

Kuveyt'te bugün ve yarın yapılacak "25. Arap Birliği Zirvesi" öncesi BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile bir araya gelen Cerba, bir açıklama yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUVEYT - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Cerba, "Askeri ilerleme ve uçaksavarlar olmadığı sürece siyasi çözüm gerçekleşmez" dedi.

Cerba, koalisyon heyetinin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve siyasi çözüm için gerekli adımı attığını ancak Suriye rejiminin heyetinin uygunsuz üslubunun, halkın sorunlarını ortadan kaldıracak siyasi çözüm yollarının kapılarını kapattığını belirtti.

Cerba, rejimin Devlet Başkanı Beşşar Esed'in meşru olmayan yeni bir dönem için adaylığını ilan etmesinin tüm Suriye halkına ihanet olarak kabul edileceğini dile getirdi.

İbrahimi de yaptığı açıklamada, başarılı olacağı kanaatine varmadığı sürece Cenevre'de 3'üncü kez konferans düzenlenmesi çağrısında bulunmayacağını söyledi.

İbrahimi, Suriye rejiminin bu yıl ortalarında cumhurbaşkanlığı seçimi yapma niyetinde olduğunu gösteren çok sayıda delil olduğunu ve böyle bir durumda yapılacak müzakerenin ise müzakere ilkesine aykırı olacağını ifade etti.

BM'nin, mutlaka Suriye konusuyla ilgilendiğini ortaya koyacağını ancak gücünü üyelerinin ittifak etmesinden alacağını kaydeden İbrahimi, belki bu isteğin bu aşamada Ukrayna krizi ve bunun Suriye konusunda uluslararası arabuluculuğa yankıları nedeniyle zor olabileceğini bildirdi.

Barış çağrısı

Dünya Müslümanlar Birliği, Arap liderlere ümmeti kalkındırmak ve Suriye, Filistin ile Irak'ın sorunlarını çözmek için anlaşmazlıklardan vazgeçerek kapsamlı barış yapmaları çağrısında bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada, zirveye katılacak liderlerden, ümmetin uğradığı eşi görülmemiş saldırı ve tehlikelere karşı, birliği koruma ve istikrarı güçlendirme sorumluluklarını yerine getirmeleri istendi.

Liderlerden, halkların beklentilerini göz önünde bulundurarak ve ortak çıkarlar doğrultusunda aralarındaki anlaşmazlıkları aşmaları gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu zirveniz, birlik projeleri, ekonomik kalkınma ve siyasi katılımın halkın beklentilerinden uzak olduğu ve dış güçlerin ümmetin milli birliğini, uygar kimliğini ve birbiri arasındaki ilişkileri tehdit ederek, saldırdığı bir dönemde gerçekleşmekte. Sadece siz liderler stratejik bir plan üzerinde dayanışma yaparak mevcut sorunları çözebilir, çıkabilecek muhtemel sorunları kontrol altına alabilir ve geçmişin yaralarını sarmayı başarabilirsiniz."

Açıklamada liderlere, Suriye krizini kökten çözmek için ittifak etmeleri, Irak'ın durumuyla ilgilenmeleri, oradaki mezhepçilik fitnesinin ateşini söndürmeleri ve Mısır krizini çözmek için herkesi memnun edecek ortak bir çözüm bulmaları çağrısında da bulunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir