Arap Ekonomik Forumu başladı

Hariri, "Lübnan bütün dünyada yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri oldu." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, bütün dünyada hissedilen ekonomik krizin ardından yavaş yavaş toparlanma sürecine girildiğini söyledi.

Arap Ekonomik Forumu (AEF) Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta başladı.

Lübnan Başbakanı Hariri'nin himayesinde, El İktisat Wal Amel Grup tarafından düzenlenen AEF'ye, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Kuveyt Başbakan Yardımcısı Şeyh Ahmed El Cabir El Sabah, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Arap ülkelerinden çok sayıda yüksek düzeyde temsilci katılıyor.

Açılış oturumunda konuşan Lübnan Başbakanı Hariri, dünyada ekonomik kuruluşlarla devlet kuruluşları arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu belirtti. Lübnan'da istikrar için 2010 yılı bütçesinin dikkatle hazırlandığını belirten Hariri şunları söyledi:

"Lübnan bütün dünyada yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olarak özellikle son iki yıl içinde yabancı yatırımcılar için güvenilir bir liman haline geldi. Dünyada yaşanan olağanüstü krizlerden az etkilenmek için bundan sonra çok özel ekonomik önlemler almak gerekiyor. Lübnan, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye ile önemli ilişkiler kurdu. Bu ilişkileri daha da geliştirecektir. Krizler sonrasında toparlanmayı sağlayacak ekonomik politikalar gerekiyor."

Papandreu: Yunanistan'a yatırım yapın

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Arap ülkelerine Yunanistan'a yatırım yapması çağrısında bulundu.

Papandreu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen Arap Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın, turizm, yüksek teknoloji iletişimi ve enformasyon teknolojisi gibi sektörlerde büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Yunanistan ve Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulunan Papandreu, geçen yıl Yunanistan ile Orta Doğu, Körfez ve Kuzey Afrika'da bulunan 18 ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 5 milyar euro olduğunu ifade etti.

Yunanistan'ın bu ülkelere ihracatının toplam ihracat hacminin yüzde 9'unu oluşturduğunu kaydeden Papandreu, Yunanistan ekonomisini kurtarmak ve rekabet edebilir hale getirmek için değişiklikler yapmaları ve ilerlemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Papandreu hükümeti, AB ülkeleri ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) üç yıl süreli 110 milyar euro tutarındaki kurtarma paketinden yararlanmak için maliyeti azaltıcı bir dizi sert önlemi uygulamaya koydu.

"Yeniden kuralların korunması gerekiyor"

Açılışta konuşan Yunanistan Başbakanı Papandreu ise, Yunanistan ile Ortadoğu ülkeleri arasında, kültürel, tarihi ve sosyal alanlarda çok önemli bir geçmiş bulunduğunu ve babası Andreas Papandreu döneminde Arap ülkeleriyle önemli ilişkiler kurulduğunu anlattı. Bir ülkenin bağımsızlığının ve özgürlüğünün önemli olduğunu belirten Papandreu, daha sonra şunları söyledi:

"Ortadoğu'nun istikrarı hem bölgenin hem dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Bu sorunun çözülmesi için İsrail'in 1967 sınırlarını öngören Filistin devletinin kurulmasına kesinlikle izin vermesi gerekiyor. İsrail, BM kararlarına kesinlikle uymalıdır. Buradaki barış bütün dünyayı yakından ilgilendiriyor. Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ülkesinde istikrar ve bölgede barışın korunması için yaptığı çabaları destekliyoruz. Yaşanan ekonomik kriz bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de, milyonlarca insanı da olumsuz etkiledi. Sorunu çözmek için ülkeler arasında işbirliği yapmak gerekiyor. Finansal piyasaların bu tür krizleri yaşamaması için yeniden kuralların korunması ve düzenlenmesi gerekiyor."

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise Arap ülkelerinin günümüzde önemli sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Arap ülkeleri arasında sorunların çözümü için işbirliği gerekmektedir. Başarılı olmak için birbirimize destek olmalıyız. Bölgede yeni iş imkanları oluşturmalıyız. İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşimleri oluşturma kararına kesinlikle karşıyız."

AEF'nin açılış oturumundan sonra, "Ömür Boyu Başarı Ödülü" Mekke Valisi Prens Halid El Faysal El Suud ve Kuveyt Başbakan Yardımcısı Şeyh Ahmed El Cabir El Sabah'a verildi.

İki gün sürecek Arap Ekonomik Forumu'nda, kriz sonrası dönemde ekonomik canlanmayı sağlayacak politikalar, krizler ve fırsatlar, Arap ekonomisi gibi başlıklarda konuşmalar ve tartışmalar yapılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir