Arjantin devalüasyona gitti
Arjantin hükümeti döviz rezervlerindeki düşüşü kontrol altına almak için devalüasyona gitti
İSTANBUL - Arjantin hükümeti döviz rezervlerindeki düşüşü kontrol altına almak için para birimi pezoyu yüzde 12.7 devalüe etti. 2002 krizinden bu yanaki en büyük devalüasyon kararına Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner onay verdi. Ülkede enflasyon yüzde 28.4'lere çıkmış, merkez bankası rezervleri de düşmeye başlamıştı.
Buenos Aires'te yayınlanan Ambito Financiero gazetesine göre pezo, dolar karşısında 7.8825 düzeyinden kapandı, ancak kara borsadaki satışları 13.06'ya kadar yükseldi. Pezonun daha fazla değer kaybetmemesinde Merkez Bankası'nın dolar satışı etkili oldu. Arjantin Merkez Bankası, 100 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Buenos Aires'teki ABC Mercado de Cambio'nun döviz traderlarından Francisco Diaz Mayer, "Eğer merkez bankası devreye girmeseydi pezo nereye giderdi bilemiyorum. Kesin 10-11 seviyesini görürdü" dedi.
Kapsamlı politika değişikliği şart
Eurasia Group Ltd. ve JPMorgan Chase&Co'ya göre, harcamaları sıkılaştırarak ve faizleri artırarak güveni destekleyecek geniş kapsamlı bir politika değişikliliği olmadan pezonun değer kaybı devam edecek. JPMorgan'ın ekonomistlerinden Vladimir Werning, "Arjantin dişi olmadan mermiyi dişlemeye çalışıyor. Yetersiz faiz oranları ya da mali düzenlemeler, devalüasyonu da, hükümetin istediği şekilde rekabetlilikte gerçek kazançlara ulaşmadan daha hızlı enflasyon dönemine karşı kırılgan hale getiriyor" dedi.