Arnavutluk Merkez Bankası'nda soygun iddiası

Yıllık rapor hazırlamak üzere devlet hazinesindeki para sayımını gerçekleştiren Merkez Bankası yetkilileri, devlet hazinesinde olması gereken miktarın altında bir rakamla karşılaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİRAN - Arnavutluk'ta, yıllık rapor hazırlamak üzere devlet hazinesindeki para sayımını gerçekleştiren Merkez Bankası yetkilileri, devlet hazinesinde olması gereken miktarın altında bir rakamla karşılaştı.  

Yetkililerin ihbarı üzerine harekete geçen savcılık, konuya ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturmanın tamamlanması üzerine aralarında eski devlet hazinesi çalışanlarının da bulunduğu on kişi hakkında yakalama emri çıkarıldı. 

Polisin operasyonları kapsamında dokuz kişi gözaltına alınırken, eski Merkez Bankası Hazine Müsteşarı Dorian Çollaku ise polis merkezine giderek teslim oldu. Gözaltına alınan kişilerin sorgusuna devam edildiği bildirildi. 

Konuya ilişkin Bakanlar Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankasında yaşananları ''çok vahim ve büyük bir skandal'' olarak nitelendirdi. Açıklamada, hükümet yetkililerinin konuyu yakından takip ettiği, suçluların en kısa zamanda adalet karşısına çıkarılacağı vurgulandı. 

Açıklamada ayrıca, Bakanlar Kurulunun Merkez Bankasının bağımsızlığını korumaya devam edeceği, soruşturmanın şeffaf bir şekilde sürdürülmesi konusunda elinden geleni yapacağı ifade edildi. 

Savcılığın iddiasına göre, Arnavutluk Merkez Bankasından yıllar boyunca sistematik bir şekilde 713 milyon lek (yaklaşık 7 milyon dolar) çalındığı kaydedildi.