Asil Nadir, İngiltere'ye döndü

Tutuksuz yargılanma talebi kabul edilen işadamı, adını temize çıkarmaya çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kıbrıslı Türk İşadamı Asil Nadir, bugün, 17 yıl önce ayrıldığı İngiltere'ye dönüyor.

İşadamı Asil Nadir, İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitmek üzere, sabah saatlerinde, Onur Hava Yolları'ndan kiralanan özel bir uçakla KKTC'den ayrıldı. Alınan bilgiye göre, Nadir'e, eşi Neriman Nur, yerli ve yabancı avukatları, Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile medya çalışanlarından Serhat İncirli, korumaları ve İngiliz gazeteciler eşlik etti. Uçakta 17 kişinin bulunduğu belirtildi.

İngiliz ''Old Bailey'' Ağır Ceza Mahkemesi, Asil Nadir'in İngiltere'de tutuksuz yargılanmak için yaptığı başvuruyu kabul etmişti.

Basın ordusu karşıladı

Yerel saatle 13.23'te Luton Havaalanı'na inen Nadir'i göçmen bürosu yetkilileri karşıladı. İşadamı, işlemleri tamamlandıktan sonra bir basın ordusunun arasından geçerek gri bir Jaguar otomobile binip, polis eskortu eşliğinde Mayfair bölgesindeki bir konuta gitti. Asil Nadir'in bu konutta, halen İngiltere'de yaşayan iki oğlu ve kız kardeşiyle biraraya geldiği öğrenildi.

Basının sorularını da yanıtlayan işadamı "Yeniden burada olduğum için çok memnunum, uzun zaman oldu" dedi. Ziyaretiyle ilgili beklentileri sorulan Asil Nadir, "Adalet" diye cevap verdi.

Asil Nadir'in mahkemesinin, hakkındaki suçlamaların karmaşıklığı nedeniyle 2012 yılına kadar başlaması beklenmiyor. İşadamının bu süre içinde elektronik prangayla serbest dolaşmasına izin verileceği tahmin ediliyor.

Şans istedi

Nadir, seyahatinden önce İngiliz The Times gazetesine verdiği röportajda, masum olduğunu bilmenin, güvendiği yegane şey olduğunu söyledi.

Gazete Nadir'in, ''Gereksiz tutuklama tehdidi olmadan İngiltere'ye dönebilmek ve kendimi savunabilmek için bir şans verilmesi benim yıllardan beri üzerinde çabaladığım şeydi. Bunun sonunda gerçekleşecek olmasından dolayı çok mutluyum. Bu uzun süreden beri devam eden davanın hakça ve adil bir şekilde sonuçlanacağını umuyorum'' sözlerinden alıntı yaptı.

Gazeteye yaptığı açıklamada, ismi karalanmadan 30 yıldan uzun bir süreden beri İngiliz vatandaşlığı bulunduğunu belirten Nadir, ''adil bir yargılamayı hak ediyorum'' ifadesini kullandı.

Nadir ile röportaj yapmak için KKTC'de bulunan gazetenin adliye haberleri editörü Sean O'Neal da, Nadir hakkında gazeteye yazdığı yorumda, ''Asil Nadir temelde doğuda küçük bir kumaş ticaretini küresel bir iş haline getirerek sonuçlandırmış örnek bir işadamıydı'' ifadelerini kullandı.

O'Neal Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde nisbeten konforlu bir hayat süren Nadir'in adını temizlemek için ''İngiltere'ye dönme arzusuyla yanıp tutuştuğunu görmenin'' kendisini çok şaşırttığını da belirtti.

Tekstil atölyesinden uluslararası deve dönüştü

Londra'da Polly Peck isimli küçük bir tekstil işletmesini bir dizi satın alma ve birleşme yoluyla uluslararası dev bir şirkete dönüştüren Asil Nadir'in iştirakleri arasında Del Monte, Unipac, Meyna, Sunzest, Niksar, Van Den Brink, Frio, Früco, Prevor, Mendelson-Zeller, Standart Fruit, elektronik sektöründe Sansui, Vestel, Capetronic, Imperial, Russel Hobbs Tower, hizmetler sektöründe Voyager Kıbrıs, Pizza Hut şirketlerinde iştirakleri bulunmaktaydı. 80'li yıllarda Londra Borsası'nın yıldızlarından biri haline gelen Polly Peck'le birlikte Nadir, 1985 yılı başlarında 500 milyon sterlinlik bir servete ulaşmıştı.

Dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal'ın yakın çevresinde yer edinerek, onun tavsiyesi ile 1988 yılında Günaydın gazetesini satın aldı ve Türk basın dünyasına girdi. Güneş ve Gelişim dergi gruplarını da bu ilk satışın hemen ardından satın aldı. Türkiye'de özellikle basın sektöründeki yatırımları ile ve Vestel'in kurucusu olarak tanınmakla birlikte, 1989 itibariyle tarım, gıda, tekstil, elektronik, denizcilik, turizm ve medya alanlarında bir imparator olarak kabul ediliyordu.

Dolandırıcılık ve zimmet iddiası düşüşe geçirdi

1990 yılında Nadir'in paravan şirketleri aracılığı ile Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği haberi Londra gündemine bomba gibi düştü. Suçlama, borsadaki hisselerden kaçışı getirince şirket büyük bir mali krize girdi. İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası, Nadir'i zimmetine para geçirmekle suçlayarak mal ve para varlığının dondurulması için Yüksek Mahkeme'den karar çıkarttı. Bunun sonunda Asil Nadir dolandırıcılık ve borçları nedeniyle tutuklandı. Kefaletle serbest kalan işadamı, Mayıs 1993'te İngiltere'den maceralı bir kaçış sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kesin dönüş yaptı. Nadir, 1993'ten bu yana KKTC'de faaliyetlerini sürdürüyordu

Bu konularda ilginizi çekebilir