Asya borsaları, Çin hariç geriledi

Asya borsalarında, ABD'nin Suriye'ye karşı olası bir askeri müdahale yapmasına yönelik endişelerle, Çin hariç satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsalarında, ABD'nin Suriye'ye karşı olası bir askeri müdahale yapmasına yönelik endişelerle, Çin hariç satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Çin'de ise olumlu yönde gelen sanayi şirketlerinin elde ettiği karlar, Nikkei endeksindeki yükselişe öncü oldu.

Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,7 oranında gerilerken, Çin'de Şangay bileşik endesi yüzde 0,2 yükseldi. Hindistan'da Sensex endeksinde ise yüzde 2,1 oranında sert düşüşler yaşanıyor.

Çin'de sanayi şirketlerini elde ettiği kar, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 oranında, temmuzda ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 oranında artış kaydetti. Çin'de Maliye Bakanı yardımcısı Zhu Guangyao, ekonomik canlandırmaya ihtiyaç olmadığını belirterek, ABD'nin tahvil alımlarını ne zaman ve ne şekilde sonlandıracağına karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Çin'de güne düşüşle başlayan Şangay bileşik endeksi, olumlu yönde gelen sanayi karlarının ardından, kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla yüzde 0,3 yükselerek 2.103,57 puandan sonlandı.

Japonya'da kurumlar vergisine yönelik tartışmalar gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ederken, Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Başbakan Shinzo Abe'nin kurumlar vergisinde indirim yapılması yönünde bir talimat vermediğini belirtti.

Japonya'da Nikkei endeksi, otomobil ve endüstri firmaları hisselerine gelen satışlar ile yendeki güçlenmenin etkisiyle, yüzde 0,7 düşüşle 13.542,37 puandan kapandı. Dolar, yen karşısında değer kaybetmeye devam ederken, dolar/yen paritesi şu dakikalarda yüzde 0,5 azalışla 98,06 seviyelerinde bulunuyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi, günü yüzde 0,1 azalışla 1.885,84 puandan tamamladı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi, yüzde 0,4 değer kaybıyla 21.926,22 puanda seyrediyor.

Gün içindeki kayıpları yüzde 2,8'e varan Hindistan Sensex endeksi de, şu dakikalarda yüzde 2,1 düşüşle 18.159,18 seviyelerinde bulunuyor. Hindistan rupisi ise dolar karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesi 65,925'i görürken, Dolar/Rupi paritesi şu dakikalarda yüzde 2,3 artışla 65,695 seviyesinden işlem görüyor.