Asya Kalkınma Bankası yıllık toplantısı bugün yapılacak

AKB 43. Yıllık Genel Kurul toplantısı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAŞKENT - Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, bugün Asya Kalkınma Bankası (AKB) 43. Yıllık Genel Kurul toplantısı başlıyor.

Taşkent'te bugün başlayacak Asya Kalkınma Bankası 43. Yıllık Genel Kurul toplantısı öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Asya Kalkınma Bankası Başkanı Huruhiko Kuroda, Asya kıtasının küresel mali krizden çabuk iyileştiğini, ancak bölgede bir çok problemlerin olduğunu ve bunun için kıtadaki ileriye yönelik gelişmenin istikrarlı ve geniş kapsamlı olmasından emin olmak gerektiğini belirtti.

Kuroda, Asya Kalkınma Bankası'nın küresel mali kriz döneminde bölgenin kalkınmakta olan üye ülkelerine belirgin ölçüde mali yardım yaptığını ifade ederek, bu çerçevede 2009 yılında 16 milyar dolarlık kaynak ayırdığını ve bunun bir önceki seneye nazaran yüzde 42 daha fazla olduğunu kaydetti.

Huruhiko Kuroda, bankanın bu mali yardımlarının AKB üyesi ülkelerin, ekonomilerinin sağlık, eğitim, altyapı gibi önemli sektörlerini desteklemeye yardımcı olduğunu ifade ederek, ayrıca bu ülkelerin kalkınmasını hızlandırdığını da belirtti.

Asya Kalkınma Bankası 43. Yıllık Genel Kurul toplantısında, bölgenin kalkındırılması ve kriz sonrası dönemde gelişmesi meselelerinin ele alınacağını kaydeden Kuroda, toplantıya katılacak 3 bini aşkın delegenin arasında üye ülkelerin üst düzey yöneticileri, maliye bakanları, bilimadamı ve işadamları ile çok sayıda yerli ve yabancı basın mensuplarının da bulunduğunu ifade etti.

Kuroda, ayrıca ülkeler arasındaki işbirliği ve ekonomik entegrasyonun derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir Orta Asya ülkesinde ilk defa düzenlenmekte olan Asya Kalkınma Bankası Yıllık Genel Kurul toplantısı, Taşkent'teki "Uzexpocenter" Fuarcılık Merkezinde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin de bölge dışı üye olarak ortakları arasında yer aldığı, 1966 yılında kurulan ve 67 üyesi bulunan Asya Kalkınma Bankasına, Özbekistan 1995 yılında üye oldu.

AKB Başkanı Haruhiko Kuroda

Asya Kalkınma Bankası (AKB) Başkanı Haruhiko Kuroda, Özbekistan Hükümeti'nin küresel mali krize karşı net tedbirler aldığını ve krizden çıkmayı başardığını söyledi.

Taşkent'te bugün başlayacak Asya Kalkınma Bankası 43. Yıllık Genel Kurul toplantısı öncesi basın toplantısı düzenleyen Asya Kalkınma Bankası Başkanı Huruhiko Kuroda, krizle mücadele tedbirleriyle ilgili olarak Özbekistan Hükümeti'nin küresel mali krize karşı, iç talebi teşvik etmek yoluyla net tedbirler aldığını kaydetti.

Kuroda, Özbekistan ekonomisinin kürsel mali krizden çok geniş kapsamlı etkilenmediğini ifade ederek, hükümetin aldığı krizle mücadele tedbirleri sonucunda ülke ekonomisinin krizden çıkmayı başardığını bildirdi.

Özbekistan hükümeti tarafından gerçekleştirilen krizle mücadele tedbirleri sonucunda, Asya Kalkınma Bankasının, bu yıl ülke ekonomisini yüzde 8,5 oranda büyümesini tahmin ettiğini belirten Kuroda, bunun bölgedeki en yüksek kalkınma oranlarından biri olduğunu vurguladı.

Kuroda, ayrıca Özbekistan ile Asya Kalkınma Bankası arasında toplam tutarı 1 milyar doları aşacak bir çok kredi anlaşmalarının imzalanacağını da ifade ederek, AKB tarafından malileştirilecek bu projelerin su-enerji, altyapı, taşımacılık, kara yolları ve KOBİ'lerin desteklenmesi sektörüne ait olduğunu belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Asya Kalkınma Bankasının (AKB) 43. yıllık genel kurul toplantısının Taşkent'te yapılmasının, Özbekistan için büyük bir şeref ve aynı zamanda tarihi bir vaka olduğunu söyledi.

Bankanın bugün Taşkent'te başlayacak 43. yıllık genel kurul toplantısına katılmak üzere ülkeye gelen AKB Başkanı Haruhiko Kuroda'yı makamında kabul eden Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Asya Kalkınma Bankasının yıllık toplantısının düzenlenmesi için Taşkent'in seçilmesinden dolayı teşekkür ederken, "böyle bir organizasyonun Taşkent'te yapılması Özbekistan için büyük şeref ve aynı zamanda tarihi vakadır" dedi.

Asya Kalınma Bankası Direktörler Kurulu son toplantısında, Özbekistan'a 4 büyük proje için 1 milyar 140 milyon dolarlık kredi ayrılmasının onayladığını hatırlatan Kerimov, bu projelerin ülkedeki taşımacılık ve altyapı, su ve enerji kaynaklarının kullanımı, belediye hizmetlerinin geliştirilmesi ve KOBİ'lerin desteklenmesi çerçevesinde kullanılacağını ifade etti.

Kuroda, Özbekistan'ın sosyal - ekonomik yönden istikrarlı olarak gelişmekte olan sayılı ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, Özbekistan yönetiminin sadece dış kredilere dayanmadan, ülke ekonomisini faal olarak çeşitlilendirilmesi, mineral ve üretim kaynaklarının akıllıca  kullanılması sonucunda Özbekistan'ın "Özbek modeli" olarak bilinen böyle bir ekonomik başarıyı elde ettiğini belirtti.

Haruhiko Kuroda, Asya Kalkınma Bankası'nın Özbekistan ile olan işbirliğini geliştirmekten yana olduğunu ifade ederek, ülke yönetimine bu toplantının organizasyonu için teşekkür etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir