Ateş kes var, güven yok

Hamas ile İsrail arasında ateşkes sağlandı ancak taraflar arasında güven yok.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAHİRE/GAZZE - İsrail ile Hamas arasında sekiz gün süren çatışmaların ardından dün gece ateşkes sağlandı ancak karşılıklı güvensizlik yüzünden Mısır'ın arabuluculuğuyla varılan anlaşmanın ne kadar kalıcı olacağı belli değil. Anlaşmanın dün gece geç saatlerde yürürlüğe girdiği saatlerden sonra bile Hamas tarafından İsrail topraklarına ateş açıldığı ancak açık araziye düşen roketlerin bir zarar vermediği bildirildi.
 
Ateşkes, şimdilik de olsa, İsrail'in Gazze'ye karadan askeri harekata geçmesi ihtimalini ortadan kaldırmış oluyor. Sekiz günlük savaşta 37'si çocuk olmak üzere 162 Filistinli ve beş İsrailli öldü. Ancak ateşkesin zayıf tarafı karşılıklı güven. Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal İsrail uyduğu sürece Hamas'ın da ateşkese uyacağını ancak herhangi bir ihlal halinde karşılık vereceklerini söyledi.
 
Meşal, Kahire'de yaptığı basın toplantısında, "İsrail uyarsa biz de uyarız. Uymazsa ellerimiz tetiktedir" dedi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da "uzun vadeli bir ateşkes için bufırsatı sonuna kadar kullanmak istediğini" söyledi. Ancak yakın çevresine, gelecekte daha sert bir tavır almaları gerekebileceğini söylediği bildiriliyor.
 
BM'den sürdürme çağrısı
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de hem İsrail hem de Hamas'a çağrı yaparak ateşkesi korumalarını istedi ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ateşkesin sağlanmasında yaptığı arabuluculuk için övdü.
Konsey yazılı açıklamasında, "...can kayıplarından üzüntü duyulduğunu ve uluslararası insani yasalar uyarınca sivil halkın refahı ve korunması için gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurguladığını" bildirdi.
Ateşkes anlaşmasının Reuters tarafından görülen metnine göre iki tarafdüşmanca eylemlere hemen son verecek. İsrail'den Gazze'ye asker sokmaktan kaçınması ve bireyleri hedef alan saldırılara son vermesi bekleniyor. Filistin tarafının da roket ateşini ve sınır ötesi saldırılarını hemen durdurması gerekiyor.
Anlaşma İsrail'in Gazze'de yaşayan 1.7 milyon Filistinlinin günlük yaşamına getirdiği kısıtlamaların da yumuşatılmasına dönük hükümler içeriyor. Ancak İsrail kaynakları Hamas'ın 2006 yılında Gazze'de yapılan seçimi kazanması üzerine İsrail'in bu bölgeye uygulamaya başladığı ablukanın kalkmayacağını belirttiler.