Ateşkes ihlal ediliyor

Taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede silahlı çatışmalar kesilmiyor. Taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor. 

Ukrayna istihbarat birimlerine yakınlığı ile bilinen Askeri-Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı, Enformasyon Direniş Grubu Temsilcisi Dmitriy Timçuk, bir sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, "Rus askerleri ve teröristlerin ateşkese uymayarak dün terörle mücadele operasyonunu yürüten hükümet güçlerinin bulunduğu noktalara ağır silahları da kullanarak 10 kez ateş açtığını" ileri sürdü. 

Timçuk, ayrılıkçıların Mariupol, Donetsk ve Debaltsova yakınlarında eylemlerde bulunduğunu, ayrıca Jdanovka, Zolotoe, Nijnyaya Krinka, Faşevka yerleşim birimleri yakınlarındaki Ukrayna askerlerinin kontrol noktalarına ateş açtığını kaydederek, "Ukrayna ordusu ise sadece saldırılara karşılık verdi, uçak veya ağır silahlar kullanmadı" ifadesini kullandı. 

Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait internet sitesinden yapılan açıklamada ise Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ateşkes ilan edilmesinden bu yana yedi kez ateşkesi ihlal ettiğini ileri sürüldü. Açıklamada, bu saldırılar sonucunda ayrılıkçılar ve siviller arasında yaralananların olduğu kaydedildi. 

Tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti liderleri de Ukrayna ordusunun Mariupol, Enakievo, Oçeredino, Veselaya Gora, Yasinovataya, Spartak yerleşim birimleri ile Donetsk Havalimanı yakınlarında ateşkesi ihlal ettiğini iddia etti. Olaylarda bir ayrılıkçının öldüğü, 10'dan fazla sivilin yaralandığını ileri sürüldü. Donetsk Halk Cumhuriyeti liderlerinden Andrey Purgin, ayrılıkçıların Ukrayna ordusunun "provokasyon eylemlerine" rağmen ateşkese uymaya devam edeceklerini bildirdi. 

Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül'de bir araya gelen "Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu toplantısına katılan eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül itibarıyla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir