Atina cami olmayan tek AB başkenti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA – Artan talebi rağmen karşı direniş nedeniyle Atina'da hala bir cami bulunmaması, BBC'de geniş bir habere konu oldu. Yunanlıların cami konusunda bölündüklerine dikkat çeken BBC, Atina'nın cami olmayan tek AB başkenti oluşuna vurgu yaptı. 
 
BBC, Atina'da Cuma namazı için Müslümanların yer altında, sıkışık ibadet odalarında toplandıklarını, bu yerler yasa dışı olsa da Müslüman toplumunun başka bir seçeneği bulunmadığını belirterek "Müslüman dünyasının yanı başındaki Atina, cami olmayan tek AB başkenti" dedi. 
 
Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazandığı 1832'den bu yana hiçbir hükümetin Atina'da cami yapılmasına izin vermediğine dikkat çeken BBC, ancak Yunanistan'ın Müslüman göçmenler için AB'ye ilk giriş kapısı haline geldiğini, sadece Atina'da halen 300 bin civarında Müslüman'ın yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti. 
 
Cami olmaması bizim için büyük trajedi
Bu çerçevede Pakistanlı Seyit Muhammet Cemil'in "Cami olmaması biz Müslümanlar için büyük trajedi" yakınması yansıtılan haberde bir cami sağlanması için hükümet üzerindeki baskılar artarken neo faşist Altın Şafak partisinin de yükselişini sürdürdüğü vurgulandı. 
BBC, Altın Şafak Partisi Başkan Yardımcısı İlias Panagiotaros'un göçün önlenmesi için Türkiye sınırına "mayın" döşenmesi gerektiği sözlerine yer verdiği haberinde kullanılmayan bir ordu kışlasının Atina'daki ilk caminin yeri olarak seçildiği anımsattı. 
 
Hükümet cami inşa edilmeli
Yunan hükümetinin cami projesinin gerçekleşmesinde ısrar ettiğini de belirten BBC'ye göre, Kalkınma Bakanlığı Genel Sekreteri Stratos Simopulos "Finansal kriz bir sorun. Hükümetin şimdilik başka öncelikleri var ama bu cami inşa edilmeli ve bu süreci birkaç ay içinde başlatma durumunda olabiliriz" diye konuştu. 
Ancak BBC, Yunanistan'ın boğuştuğu ciddi finansal krizi nedeniyle hükümetin 1 milyon euroyu camiye tahsis edeceğini açıklamada zorlanabileceği yorumunu yaptı. 
 
Beş asır islami tiranlık altında acı çektik
Cami konusundaki farklı görüşlere yer veren BBC, Yunan kilisesi, cami fikrine artık daha sıcak baksa da kilisenin bazı üst düzey şahsiyetlerinin hala karşı çıkmayı sürdürdüklerine dikkat çekerken Piskopos Serafim'in ağır ifadelerini yansıttı. 
Piskopos Serafim, Müslümanların çoğunun "Avrupa'yı İslamlaştırmak üzere" Yunanistan'a yasa dışı biçimde girdiklerini savunduğu açıklamalarında "Yunanistan, Türk yönetimi altında beş asır boyunca İslami tiranlığın acılarını çekti ve bir cami inşa etmek, bizi özgür kılan şehitleri üzer" iddiasında bulundu. 
 
Yunan bankacı: İki yüzlülük
Buna karşın bankacı Kali Patunia da, Müslümanların bir camisi olması gerektiğini vurgularken "Başka ülkelerdeki Yunan göçmenleri, kendi kiliselerini inşa ediyor bu nedenle bu (camiye karşı çıkmak) iki yüzlülük" sözlerini kullandı. 
BBC, haberine son verirken finansal krizin Yunan halkını daha içe dönük ve daha endişeli hale getirdiğini belirtti.