Avrupa Birliği İsrail'i uyardı

AB, Hamas ile El Fetih arasında sağlanan anlaşmaya tepki olarak Filistin'le barış müzakerelerini askıya aldığını açıklayan İsrail'i uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Hamas ile El Fetih arasında sağlanan anlaşmaya tepki olarak Filistin'le barış müzakerelerini askıya aldığını açıklayan İsrail'i uyardı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yazılı açıklamasında, İsrail-Filistin barış süreciyle ilgili son gelişmelerden aşırı endişeli olduğunu belirterek, taraflardan müzakerelere odaklanmalarını istedi. Ashton, son aylarda gösterilen yoğun çabaların heba olmaması için taraflardan azami temenni göstermelerini ve barış çabalarını daha fazla tehlikeye atacak eylemlerden kaçınmalarını talep etti.

Catherine Ashton, AB'nin Filistinliler arasında uzlaşmaya her zaman destek verdiğini fakat El Fetih-Hamas arasında herhangi bir anlaşmanın Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde olması ve kurulacak yeni hükümetin şiddete karşı tavır benimsemesi ve İsrail-Filistin sorununda İsrail'in var olma hakkı dahil önceki anlaşmaları ve yükümlülükleri kabullenerek barışçıl çözümden yana olması şartlarının karşılanması gerektiğini belirtti.

Ashton, "AB tüm Filistinliler için hakiki demokratik seçim ihtimalini memnuniyetle karşılıyor. Devlet Başkanı Abbas'ın bütünüyle müzakere sürecinin yönetiminde kalacak olması ve tüm Filistinliler adına müzakere yetkisine sahip olması barış müzakerelerinin ilerleyebileceğinin ve ilerlemesi gerektiğinin ilave güvenceleridir" dedi.

Hamas ve El-Fetih 23 Nisan'da Filistin'de tek yönetim konusunda uzlaşmaya varmış, 5 hafta içinde ulusal birlik hükümeti kurulması ve 6 ay içinde seçimlere gidilmesi konusunda uzlaşmıştı. İsrail'in bu sürpriz gelişmeye cevabı müzakereleri askıya almak olmuştu.