Avrupa Konseyi'nden Fransa'ya uyarı
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, anayasa değişikliğinin temel hak ve özgürlüklere zarar vermemesi için Fransa'yı uyardı
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Fransa'da kısa bir süre sonra parlamentoya gelecek olan anayasa değişikliğinin temel özgürlüklere zarar vermemesi konusunda uyarıda bulundu.
Jagland, konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a bir mektup yazdı. Avrupa Konseyi basın bölümü tarafından basına dağıtılan mektupta Jagland, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından gündeme gelen ve özellikle olağanüstü hal yasasında değişiklik öngören tasarının "temel hak ve özgürlükleri garanti altına almasını" istedi.
Jagland, anayasa değişikliği çerçevesinde güvenlik güçlerinin silah kullanma hakkı, terör zanlılarının vatandaşlıktan atılması ve diğer hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasıyla ilgili tartışmayı Avrupa Konseyi'nin de yakından izlediğini bildirdi.
Fransa'nın terörle mücadele konusunda etkili tedbirleri almasının meşru hakkı olduğunu kaydeden Jagland, bununla birlikte insan hakları ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edilmemesinin önemine değindi.
Fransa, Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal yasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) bazı maddelerine uyma konusunda Avrupa Konseyi'nden kendisine istisna gösterilmesini istemişti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. maddesi, savaş hali ve insan hayatının tehdit altında bulunduğu acil durumlarda üye ülkelerin, AİHS'den doğan yükümlülüklerinde istisna isteme hakkı veriyor.
Bununla birlikte AİHS'nin yaşam hakkıyla ilgili 2'inci ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3'üncü maddesi, mahkeme kararı olmadan ceza verilmesi ile ilgili 7'inci maddesi, köleliğin yasaklanması ile ilgili 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrası kesinlikle istisna kabul etmiyor.
OHAL 3 ay uzatılmıştı
Paris'te 130 kişinin öldüğü, 351 kişinin yaralandığı terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ilan edilen olağanüstü halin 3 aya kadar uzatılmasının önünü açan yasa tasarısı parlamento tarafından kabul edilmişti.
Yeni olağanüstü hal yasasına göre güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesiyle hiçbir kanıta gerek duymadan aramalar yapılabilecek ancak aramalar, avukat, hakim, milletvekilleri, senatörler ve gazetecilerin iş yerlerini kapsayamayacak.
Yasaya göre, terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları da kapatılabilecek. Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek ve terörizmle ilgili olduğu değerlendirilen kişilerin etraflarıyla iletişimi kesilebilecek.
Yasa ile camiler, dernekler kapatılabilir
Fransa'da güvenlik tehdidi oluşturduğu düşünülenlerin fişlendiği "S" dosyasındaki isimlerin de yasa tasarısında ev hapsinde tutulması, iletişimlerinin kesilmesi ve gerektiğinde bu kişilere elektronik kelepçe takılmasını öngörüyor.
Yasa, kamu düzenini bozacak cami, dernek ve organizasyonların kapatılabilmesine olanak da sağlıyor.
Fransa'da gündeme gelen anayasa değişikliği, olağanüstü hal yasasının gerektiğinde 3 ay değil, 6 aya kadar uzatılmasını ve terör zanlılarının vatandaşlıktan atılması gibi önlemleri de içeriyor.