Avrupa Merkez Bankası toplanıyor

ECB Yönetim Konseyi’nin bugünkü toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda satış dalgası içindeyken tüm gözler ECB'nin bügünkü toplantısında çevrildi. 

Analistler ECB'den faiz hamlesi beklemezken, Draghi'nin taahhüt vermekten kaçınacağı düşünülüyor. 

İnatçı enflasyon Draghi'nin elini bağlıyor

Economistlere göre Euro Bölgesi enflasyonu önümüzdeki aylarda  düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle sıfırın altına düşebilir. ECB'nin enflasyon hedefi ise yüzde 2. Bir kez daha yatırımcılar Franfurt'un desteğini umuyor.  

ECB'nin bugünkü toplantısında bankanın inatçı enflasyonu yükseltmek için bir hamle işareti verip vermeyeceği  yakından izlenecek. 
 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'nin bugün yapacağı toplantıda faiz oranlarını değiştirmemesi ancak artan büyüme ve enflasyon risklerini ön plana çıkarması bekleniyor.

Banka Başkanı Mario Draghi'nin Yönetim Konseyi toplantısı ardından yapacağı basın toplantısında para politikasının daha da gevşetilmesi yönünde mesajlar vereceği, ancak taahhütte bulunmaktan kaçınacağı öngörülüyor.

'Draghi gerekirse harekete geçme mesajı verebilir'

Ekonomistler, Draghi'nin kullandığı dilde ciddi bir değişiklik olmayacağını, geçtiğimiz ay politika duruşunda yapılan ayarlamadan sonra öngörülerde bir kötüleşme olduğunu vurgulaması bekleniyor.

ING Ekonomisti Carsten Brzeski, " En azından bu hafta  Draghi güvercin tonuyla ECB'nin gerektiğinde harekete geçmek için hazır olduğu mesajını verecek" dedi.     

Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz aralık ayı  para politikası kurulu toplantısında yüzde 0,50 seviyesindeki politika faizini sabit bırakırken mevduat faizini beklentilere paralel olarak düşürmüştü. 

ECB, mevduat faizini -yüzde 0,20'den yüzde eksi 0,30'a indirmişti. Banka marjinal borç verme faizini yüzde eksi 0,3'te bırakmıştı.