”Avrupa sorun İstanbul çözüm ”
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gasset'in "İspanya sorun, Avrupa çözüm" dediğini hatırlatarak "Şimdi bu durum değişti, Avrupa sorun, İstanbul çözüm" şeklinde konuştu.
BRÜKSEL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 20'nci yüzyıl başlarında yaşayan İspanyol filozof Jose Ortage Y. Gasset'in "İspanya sorun, Avrupa çözüm" dediğini hatırlatarak "Şimdi bu durum değişti, Avrupa sorun, İstanbul çözüm" şeklinde konuştu.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen basın toplantısı, panel, resepsiyon ve görsel sanat gösterileriyle tanıtıldı.
Devlet Bakanı Bağış, Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yapan İstanbul'un kültür başkenti ilan edilmesini çok doğal bulduğunu belirterek aynı şekilde Türkiye'nin AB üyeliğinin de son derece doğal olduğunu söyledi.
İstanbul'un en önemli özelliğinin çok kültürlü yapısı olduğuna dikkat çeken Bağış, Ortaköy'deki ofisinin farklı pencerelerinden cami minareleri, kilise çanları ve sinagog kubbelerinin görüldüğünü anlattı.
Farklı kültürlere ev sahipliği yapan İstanbul'da çocukların millet, dil, din ve mutfak farklılıklarıyla birlikte yaşama bilinciyle büyüdüğünü belirten Bağış, İsviçre'deki minare referandumunu hatırlatarak bugün 30 milyona yakın Müslüman nüfusu barındıran Avrupa'nın da en çok birlikte yaşama kültürüne ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Avrupa'da terör saldırılarına ya da isyana kalkışan Müslüman gençlerin burada doğup yetiştiğini hatırlatan Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğinin hem Avrupalı Müslümanlara hem de minare referandumuna verilecek en doğru mesaj olduğunu söyledi.
Bakan Bağış, Türkiye'de hükümetin son dönemde başlattığı açılımlarla farklı etnik ve dini gruplarla diyalog kurup çözmeye çalıştığını aktararak bunun "Avrupalı bir yöntem" olduğunu ifade etti.
Nilüfer Göle
Sosyolog Nilüfer Göle de, Osmanlı döneminde Mimar Sinan ile son dönemde yazar Orhan Pamuk ve yönetmen Fatih Akın'ın doğu-batı sentezinde ve farklı kültürleri harmanlayıp yeniden üretmede başarılı sanatçılar olduğunu belirterek, İstanbul'un ve Türkiye'nin bu sentezi üretebildiği ölçüde Avrupa'nın sorunlarına çözüm getirebileceğini anlattı.
Göle, Avrupa toplumunun bugün göçmenlerle, İslam'la ve Doğu'yla çok büyük gerilim ve çatışma yaşadığını kaydederek Avrupa'daki kimlik katılaşmasının aşılmasında İstanbul'un model olabileceğini dile getirdi.
Paris Amerikan Üniversitesi'nden Hintli Prof. Yudhishthir Raj Isar da, bugüne dek Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirlerin bunu tamamen ticarete dökerek turist sayısını artırmaya çalıştığını, fakat İstanbul'un kültüre gerçekten yatırım yaparak övgüyü hakettiğini ifade etti.
Yunan AP Üyesi Niki Cavela da, "şehirlerin kraliçesi İstanbul'u 6 ay görmese özlediğini" belirterek İstanbul'un Türkiye ve AB arasındaki en güçlü bağı oluşturduğu ve 2010 Kültür Başkenti çalışmalarının İstanbul'un güzelliğine güzellik kattığını söyledi.
AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve 50'ye yakın AP milletvekilinin katıldığı İstanbul'un tanıtım etkinlikleri düzenlenen resepsiyon ve dans gösterisiyle son buldu.