Avrupa tarihi bir kara leke aldı

Srebrenitsa'da katledilenler saldırının 15. yıldönümünde mezarları başlarında anıldı. Erdoğan, "Avrupa tarihi bir kara leke almıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SREBRENİTSA - Bosna Hersek Savaşı sırasında Srebrenitsa'da, 11 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından katledilen 8 bin kişiyi anma törenleri düzenleniyor.

Törenlere, Türkiye Cumhuriyeti'nden ilk defa başbakanlık düzeyinde katılım olurken, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç ve Karadağ Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç ile bazı ülkelerin dışişleri bakanları ve büyükelçileri ile NATO yetkilileri de katılıyor.

Avrupa tarihi bir kara leke almıştır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katliamda şehit edilenlerin Uluslararası Lahey Adalet Divanı'nın tespitiyle bir soykırıma tabi tutulduğuna da işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bratunaç'ta, Karakay'da, Potoçari'de, Miniçi'de, Tuzla yolunda bütün bu çevremizdeki dağlarda sadece birkaç gün içinde yaklaşık 10 bine yakın masum insan, hatta kadınlar, çocuklar, kundaklarında bebekler insanlık dışı yöntemle adeta etnik temizliğe tabi tutuldular. Aradan geçen 15 yıla rağmen bugün bile hala akıbetleri bilinmeyen, mezarları meçhul, bir mezar taşı dahi olmayan binlerce kayıp var.

Yavrularının yolunu gözleyen, en azından mezarını bilmek isteyen, en azından az önce müze haline getirilen orada gördüğümüz gibi elbisesinden bir parçayı koklamak isteyen nice anneler, nice kadınlar var Srebrenitsa'da.

Srebrenitsa'da insanlık onuru ağır bir yara almıştır, Balkan tarihi, Avrupa tarihi bir kara leke almıştır. Srebrenitsa'da güvenli bölge tanımı, uluslararası barış gücü tanımı çok ağır bir darbe almıştır. Evet Srebrenitsa'yı unutmayacağız, unutturmayacağız. Bir daha bu acıların yaşanmaması için bu katliamların tekrar edilmemesi için dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir bölgesinde etnik temizlik girişimleri olmaması için Srebrenitsa'yı hafızalarımızdan hiç çıkarmayacak, silinmesine izin vermeyeceğiz."

 Katliamın 15. yıldönümünde Karaciç'e nişan!

Lahey'deki özel mahkemede yargılanmakta olan Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karaciç'e partisi tarafından Srebrenitsa katliamının 15. yıldönümünde nişan verildi.

Bosna-Hersek resmi haber ajansı FENA'nın bildirdiğine göre, kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla dün akşam bir tören düzenleyen muhalefetteki Sırp Demokratik Partisi (SDS), savaş suçu işlemekten 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve savaş sırasında Bosnalı Sırpların parlamentosunun başkanlığını yapan Momcilo Krayisnik'i de nişanla ödüllendirdi.

SDS'nin Karaciç ve Krayisnik'e nişan vermesi, Radovan Karaciç'in askeri güçleri tarafından 8 bin Boşnak erkek ve gencin katledildiği Srebrenitsa katliamının 15. yıldönümüne denk düştü.

Radovan Karaciç, Lahey'deki eski Yugoslavya için Uluslararası Ceza Mahkemesinde 1992-1995'deki Bosna savaşındaki ve özellikle Temmuz 1995'deki Srebrenitsa katliamındaki rolü dolayısıyla yargılanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir