Avrupa ve Çin arasında ticari rekabet artıyor

Çin Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Göncü, Avrupa genelindeki yüksek işsizlik ve ekonomik durgunluğun Çinli firmalara karşı korumacı politikaların daha çok gündeme gelmesine neden olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul - Çin Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Göncü, Avrupa genelindeki yüksek işsizlik ve ekonomik durgunluğun Çinli firmalara karşı korumacı politikaların daha çok gündeme gelmesine neden olduğunu belirtti.

Avrupa ve Çin arasındaki anti-damping tartışmaları ve bunun sonuçlarını değerlendiren Göncü, Avrupa Komisyonunun Avrupalı güneş paneli üreticilerini korumak amacıyla Çin’den gelen ve Avrupalı firmaların fiyat açısından rekabet edemediği Çin mallarına gümrük vergisi getirilmesinin Çin ve Almanya tarafından çok eleştirildiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonunun bu kararının Avrupa içinde Çin ile çok yakın işbirliğinde olan basta Almanya olmak üzere birçok ülke tarafından eleştirildiğine dikkat çeken Göncü, şunları söyledi:

"Bunun ana sebebi ise Çin ile olan mevcut ekonomik çıkarların korunmak istenmesi. Özellikle Almanya Çin’in en büyük doğrudan yabancı yatırımcısı… Almanya’yı en çok endişelendiren konuysa Avrupa Komisyonunun bu kararının Çin ve Avrupa arasında ticari olarak korumacılığa sebep olması. Alman firmaların Avrupa’ya ve diğer birçok ülkeye Çin’de ürettiği malları ihraç etmesi ve bundan büyük karlar elde etmesi Almanya’nın konumunu anlamamızı kolaylaştırmakta. Çin hükümeti ise Avrupa Birliği’nin bu hamlesine cevap vermekte gecikmedi ve Avrupa’dan ithal edilen şarap ürünlerine anti-damping soruşturması başlattığını açıkladı. Bu karara gerekçe olarak Avrupa’daki şarap üreticilerinin hükümetler tarafından desteklendiğini ve bunun kendi şarap üreticilerine karşı haksız rekabet yarattığını öne sürdü."