Avrupa'da 'cihat' alarmı

İstihbarat kurumları bir süredir Türkiye üzerinden Suriye'ye giden İslamcı militanlar karşısında uyarıyordu. Brüksel'de biraraya gelen Avrupa ülkelerinin içişleri bakanları, kaygı verici rakamlar açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Fransa İçişleri Bakanı Manual Valls, Belçikalı mevkidaşı Joëlle Milquet ile birlikte Brüksel'de düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye'de savaşmaya giden Avrupalı gençlere ilişkin bazı rakamları açıkladı.

Bakanlar, Avrupa genelinde El Kaide çizgisindeki örgütlere katılan genç sayısının         bin 500 – 2 bin arasında olduğu tahmin ediyor. Söz konusu rakam bu yılın haziran ayında 600 civarında seyrediyordu.

'El Kaide kaygısı'
 
Fransız İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Suriye'ye giden gençler arasında 100 – 150 arasında Belçika uyruklu bulunuyor. Toplam 184 Fransız vatandaşı halen Suriye'de savaşırken, 14 Fransız uyruklunun bölgedeki çatışmalarda can verdiği belirtiliyor.
 
Suriye'ye gidip Fransa'ya geri döndüğü saptanan kişi sayısı 80 olarak belirlenirken, 100 dolayında Fransız vatandaşının da Suriye'ye gitme hazırlığı yaptığı ileri sürülüyor. Fransa ve Belçika içişleri bakanlarının konuya ilişkin düzenlediği ortak basın toplantısında, "Suriye'ye giden Fransız ve Belçika uyruklu gençlerin özellikle terör örgütü El Kaide çizgisindeki gruplara katılımı özellikle kaygı verici" olarak nitelendi.

Aralarında Almanya'nın da bulunduğu bir dizi AB ülkesinin içişleri bakanı Brüksel'de konunun tartışıldığı bir toplantıda biraraya geldi. Bakanların, toplantıda ağırlıkla, internet üzerinden militan toplanmasını önleyecek adımlar üzerinde durdukları kaydedildi.
 
Alman istihbaratı uyarmıştı
 
Brüksel'deki toplantıda Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Hans-Georg Maaßen de hazır bulundu. Almanya, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmek isteyen İslamcılar konusunda endişelerini uzun süredir dile getiriyor. Aralarında Almanya'nın da bulunduğu pek çok Avrupa ülkesinden Suriye'ye giderek silah eğitimi alan İslamcıların geri dönüp radikal ideolojilerini yayması ve hatta Batı ülkelerinde terör saldırıları organize etmesinden korkuluyor.

Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Başkanı Hans-Georg Maaßen, son tartışmalar ışığında Türkiye'ye işbirliğini sıkılaştırma çağrısında bulundu. Türkiye'nin toprakları üzerinden komşu Suriye'ye geçen İslamcılara karşı daha fazla önlem almasını beklediklerini belirten Maaßen, “Türkiye bölgede çok önemli bir faktör. Burada çok daha yakın bir işbirliğini umuyor ve bekliyoruz” diye konuştu.
 
Haftalık Die Zeit gazetesine konuşan Maaßen, şimdiye kadar Almanya'dan İslamcı olduğu düşünülen 220'yi aşkın kişinin Suriye'ye doğru yola çıktığının saptandığını belirtti.
 
Iraklı kameramanı öldürdüler

İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, 2011 yılının Mart ayında Esad rejimine karşı düzenlenen protestolarla başlayan Suriye iç savaşında şimdiye kadar 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca Suriyeli evini kaybederek yurtdışına kaçmak zorunda kaldı.

Bir İspanyol medya kuruluşu için Suriye'deki gelişmeleri takip eden Iraklı kameraman Yasin Cumali, El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından Halep'te kaçırıldıktan sonra İdlib'de öldürüldü. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, yayınladığı açıklamada, 34 yaşındaki Iraklı kameramanı "Esad rejiminden kurtarılmış bölgelerde öldürülen ilk yabancı basın mensubu" olarak tanımladı.