Avrupa'da kayıplar yüzde 2'ye yaklaştı
İSTANBUL - Avrupa'da hisse senedi piyasalarında tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla sert düşüşler devam ediyor.
Güney Kıbrıs sorunun çözümünde uygulanan stratejinin diğer sorunlu ülke bankalarında da model olarak uygulanması gerektiği yönündeki açıklamalarla düşüşe geçen borsalar bugün de destek seviyelerinde tutunamıyor.
Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,45 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 ve İtalya'da MIB30 endeksinin kaybı yüzde 1,60'ı geçti. Yunanistan bankalarına ilişkin belirsizlikler ve bankaların Güney Kıbrıs bankalarıyla ilişkileri nedeniyle Yunanistan finans sistemine yönelik tedirginliklerin daha yüksek olduğu ve ASE endeksinin iki günde yaklaşık yüzde 11 oranında değer kaybetmesi dikkati çekiyor.
Avrupa'da Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'un önceki gün Güney Kıbrıs'a uygulanan mevduattan vergi alınması şartının sorunlu diğer ülkeler için de model olması gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından dün de AB Komisyonu sözcüsü Chantal Hughes'un, yeni kurtarma operasyonlarında 100 bin Euronun altındaki mevduatlara dokunulmasının mümkün olmadığını fakat bu limitin üzerindeki mevduatlardan kesinti yapılabileceğini söylemesi Avrupa finans piyasalarında tedirginliği artırdı.
Euro/dolar paritesi de bu tedirginliklerle 4 aydan sonra ilk kez 1,28 seviyesinin altına gerileyerek bugün en düşük 1,2756 seviyesinden işlem gördü.
Analistler kısa vadeli teknik görünümün, düşüşlerin devam edeceğine işaret ettiğini ancak haber ve açıklamaların yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Paritenin 1,2660 seviyesine kadar gerileyebileceğini ifade eden analistler, tepki yükselişlerinde 1,2880 - 1,2920 aralığının direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.