Avrupa'daki sığınmacı krizi büyüyor

BMMYK, Macaristan'a 42 bin kişilik yeni sığınmacı dalgası uyarısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileri, Macaristan'ın 10 gün içinde 42 bin kişilik yeni bir sığınmacı grubuyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

BMMYK yetkilisi Vincetn Cochetel, Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında, gelecek 10 günde Yunanistan'dan 30 bin, Makedonya'dan 7 bin ve Sırbistan'dan 5 bin sığınmacının Macaristan sınırına ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Macaristan'ın bu sığınmacılara barınma sağlama konusunda uluslararası yardıma ihtiyacı duyduğunu ifade eden Cochetel, Macaristan-Sırbistan sınırına çadır, yatak ve battaniye gönderdiklerini bildirdi.

Cochetel, ayrıca Macaristan'ı sığınmacıları zor durumda bıraktığı için de eleştirdi ve "Sınırda kaos yaşanmaması için daha iyi bir koordinasyona ihtiyacımız var" diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Paris'te düzenliği basın toplantısında, 28 üyesi bulunan Avrupa Birliği'ni (AB) krizi öngörememek ve eşgüdümlü hareket edememekle suçladı. 508 milyon kişinin yaşadığı AB'nin yüz binlerce sığınmacıya kolaylıkla ev sahipliği yapabilecek kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Guterres, "Avrupa'daki iltica sisteminin işlevsiz olması, Avrupa ülkelerinin organize olmaması nedeniyle sığınmacılar gereksiz acı çektiler" dedi.