Avrupalı bakanların tepkisiyle karşılaştı

Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) artırılmasını isteyen ABD Hazine Bakanı Geithner, tepkiyle karşılaştı. Euro Grubu Başkanı Juncker, "Özel konuları Euro Bölgesi dışından biriyle müzakere etmeye hazır değiliz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WROCLAW - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) büyüklüğünün artırılması ve Avrupalıların tek ses olarak konuşmaya başlaması talebi Avrupalı bakanların tepkisiyle karşılaştı.

Euro Bölgesi'nden bir yetkiliye göre, Polonya'nın Wroclaw kentinde düzenlenen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları (ECOFIN) toplantısına katılan Geithner, yaklaşık 30 dakika görüştüğü bakanlara Euro Bölgesi'nin borç kriziyle mücadele gücünü desteklemek için EFSF'nin büyüklüğünün artırılmasını istedi.

AB'nin Euronun dağılması konusunda "kararsız konuşmaya" son vermesi ve çözümler konusunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile yakından çalışması gerektiğini söyleyen Geithner, hükümetler ve ECB arasında devam eden anlaşmazlığın Avrupa'ya çok zarar verdiğine, krizlerin çözümü için birlikte hareket etmenin önemli olduğuna işaret etti.

Geithner, "Hükümetler ve merkez bankaları, piyasaları yıkıcı risklerden çekip çıkarmalı ve Euro kuruluşlarının dağılması konusunda kararsız konuşmaktan kaçınmalı" dedi.

Avrupalı yetkililer, Geithner'ın EFSF'nin büyüklüğünün artması yönündeki telkinine sıcak karşılık vermediler.

Avusturya Maliye Bakanı: Belirgin anlaşmazlıklar var

Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Geithner dramatik biçimde sistemin zora girmesini önlemek için para taahhüdü veremeye ihtiyacımız olduğunu iletti. Amerikalıların Euro Bölgesi'ne göre daha kötü temel verileri olmasına rağmen, bize ne yapmamız gerektiğini söylemelerini acayip buldum ve biz bir öneride bulunduğumuzda onlar hemen hayır diyorlar" diye konuştu.

Fekter, Avrupa'nın krizle mücadelede daha fazla para bulmasıyla ilgili öneriler üzerinde belirgin anlaşmazlıklar olduğunu ifade etti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ın görüşme sırasında fon yaratmak için tek yolun finansal işlemler vergisi olduğunu söylemesi üzerine, Geithner'ın bunu açıkça reddettiği belirtildi.

Ancak Euro Bölgesi'nden bir yetkili, Geithner'ın EFSF'nin büyüklüğünün artırılması önerisinin ne reddedildiğini ne de kabul edildiğini, önerinin tartışıldığını ifade etti.

Juncker: Bölge dışından biriyle müzakereye hazır değiliz

Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi ile ilgili özel konuları bölgenin dışından biriyle müzakere etmeye hazır olmadığını söyleyerek, "Euro Bölgesi üyesi olmayan biriyle EFSF'nin genişletilmesini ya da artırılmasını müzakere etmiyoruz" diye konuştu.

Daha fazla mali teşviği reddeden Juncker, "Mali konsolidasyon Euro Bölgesi'nin ilk önceliği olmaya devam ediyor" dedi.

Belçika Maliye Bakanı: ABD bütçe açığını nasıl azaltacak?

Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders de, "Amerikalı meslektaşlarımızla her zaman görüşebiliriz. ABD'nin bütçe açıklarını ve borçlarını nasıl azaltacağını duymak isterim" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir