Avustralya, Rusya'ya yaptırımları artırıyor

Ukrayna krizi nedeniyle Avustralya'nın uygulayacağı yeni yaptırımlar arasında; Rusya'ya askeri malzeme ihracatının durdurulması ve devlet bankalarının sermaye piyasalarına girmesinin engellenmesi bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin devam ettiği Ukrayna'nın doğusuna Rus askerlerinin girdiğine yönelik haberler ve bölgedeki çatışmaların artması üzerine Avustralya Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımları yükseltme kararı aldı.  

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Avustralya Federal Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Rusya'yı "Ukrayna'nın egemenliğini kasten ve artık açıkça" ihlal etmekle suçlayarak yeni yaptırımları açıkladı.  

Avustralya, Kırım'da da yeni ticaret ve yatırım faaliyetinde bulunmayacak

Avustralya'nın yeni yaptırımları arasında Rusya'ya yeni askeri ihracatı durdurma, Rus devlet bankalarının Avustralya'nın sermaye piyasalarına girememesi gibi yaptırımlar da yer alıyor. Abbott, Kırım'da da Avustralya'nın yeni ticaret ve yatırım faaliyetinde bulunmayacağını söyledi. 

Seyahat sınırlamaları ve mali yaptırım uygulanacak

Petrol ve gaz ihracatının bu yaptırımlardan etkileneceğini açıklayan Abbott, bazı kişilere karşı seyahat sınırlamaları ve mali yaptırımların da uygulanacağını vurguladı.  

Yeni yaptırımların Avustralya'yı Avrupa Birliği ile uyumlu bir hale getireceğinin altını çizen Abbott, "Açık bir şekilde belirtmek isterim ki büyük ülkelerin küçük ülkelere karşı zorbalık ve güç gösterisi yapmasına bizim dünyamızda yer yok" dedi. 

Avustralya'nın yeni yaptırım kararı, 63 Rusya ve Ukrayna vatandaşı ile 21 kuruluş ve şirketi doğrudan etkileyecek. Yeni kararla Avustralya'nın yaptırım uyguladığı kişi sayısı 113, kuruluş sayısı 32 olacak. 

Başta ABD ve bazı Batılı ülkeler ile AB, Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya'ya karşı bazı önemli isimlere yönelik seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırım kararları almış, Rusya ise bu ülkelerden gıda alımını durdurarak karşılık vermişti. Bu ülkeler arasında Avustralya da bulunuyor. 

Moskova yönetimine bir hafta süre 

Son olarak AB liderleri dün Ukrayna'daki tavrını değiştirmemesi halinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokmaya hazır olduklarını duyurarak Moskova yönetimine bunun için bir hafta süre verdi. 

Ukrayna'da nisandan bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçı hareket devam ediyor. Ukrayna ordusu bu nedenle ülkenin doğusunda operasyonlar düzenliyor. Kiev yönetimi ayrılıkçılara Rusya'nın destek verdiğini savunuyor, Rusya bunu reddediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir