Avustralya’dan emeklilere kötü haber

Avustralya'da 35 yıldan daha kısa süre yaşayan emeklilerin maaşlarından, yurt dışında 6 haftadan uzun süre kalmaları halinde kesinti yapılması planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avustralya parlamentosu, yurt dışında yaşayan ve yaş haddinden emekli olanlara 26 haftalık tam maaş ödemesinde değişiklik öngören yasa tasarısını kabul etti. 

Yeni yasa tasarısına göre, Avustralya'da 35 yıldan daha az ikamet eden ve yaş haddinden emekli olan vatandaşların maaşlarında, yurt dışında 6 haftadan daha uzun süre kalmaları halinde kesintiye gidilecek.

Tasarıya karşı oy veren ana muhalefetteki İşçi Partisi Calwell milletvekili Maria Vamvakinou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parti olarak karşı çıkmalarına rağmen tasarının, iktidar partisinin çoğunluğa sahip olduğu meclisten geçtiğini söyledi.

Emekli maaşı alanların yüzde 40'ı göçmen

Liberal Parti ve Ulusal Parti hükümetinin önerdiği, Avustralya Çalışma Hayatı İkamet Müddeti (AWLR) adlı tasarının, ülkeye katkıda bulunmuş göçmen emeklilere büyük bir haksızlık olacağını belirten Vamvakinou "Yaşlı emeklilerimizin yüzde 40'ı göçmenlerden oluşuyor. 7 milyon Avustralyalı yurt dışında doğdu" ifadesini kullandı. 

Yasa tasarısının daha çok Avustralya'ya göçmen olarak gelenleri ve bir başka ülkede yaşamak isteyenleri etkileyeceğini ifade eden Vamvakinou, "Seçmenlerimin çoğu Türkiye'den, Yunanistan'dan, İtalya'dan, Hırvatistan'dan, Sırbistan'dan, İngiltere'den geliyor. Bu insanlar bu ülkede çalıştılar, emekli oldular. Şimdi doğdukları ülkelerine geri dönme, ailelerini, köylerini, arkadaşlarını ziyaret etme zamanları geldi" dedi. Vamvakinou, bu yaşlı insanların memleketlerinde yazın en az 3-4 ay kalmak istediklerini kaydetti. 

Hükümetin, yasayla dört yılda toplam 164 milyon dolar tasarruf etmeyi amaçladığını, bunun bütçe için önemli bir rakam olmadığını savunan Vamvakinou, tasarının, yaşlıları hedef alan zalimce bir plan olduğunu dile getirdi.  

Parlamentodan geçen tasarının, gelecek haftalarda senatoda oylanacağını hatırlatan Maria Vamvakinou, "Umuyoruz, Bağımsızlar ve Yeşiller Partisi senatörleri tasarıya karşı çıkar" dedi.

"Bugün bu insanlar mahkum oldular"

Melbourne'deki Broadmeadows Türk Yaşlılar Derneği Başkanı Kubilay Genç de yasa tasarısının, Avustralya'ya gençliklerini vererek emekliye ayrılan yaşlıları mahkum ettiğini söyledi. Genç, "575 yaşlı üyemiz var. Burada ellerinden geldiği kadar çok çaba sarf ettiler ve bugün bu insanlar mahkum oldular. Yani dört duvar arasında kaldılar" dedi.

Yaşlıların doğdukları ülkelere gidip hasret gidermek istediğini ifade eden Genç, "Bu insanlarımız gerçekten acı çekiyorlar. İstiyorlar ki vatanlarında 3-4 ay kalsınlar ama maalesef hükümet böyle bir imkan tanımıyor" diye konuştu. 

Yasa tasarısı senatoda takılabilir

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu, yasa tasarısını muhalefetin karşı çıkmasına rağmen meclisten geçirdi.

Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için muhalefet partilerinin çoğunlukta bulunduğu senatoda da onaylanması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir