Avusturya'da koalisyon görevleri paylaştı

Sosyal Demokrat Parti ve Halk Partisi arasında kurulan yeni koalisyon yaptıkları son görüşmeyle görevleri belirlediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Avusturya'da, erken genel seçimden 56 gün sonra oluşturulabilen yeni hükümet, eskisi gibi Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) ile Halk Partisi (ÖVP) arasında kuruldu.

Bu yıl 28 Eylül'de yapılan erken genel seçimde sandıktan birinci ve ikinci parti olarak çıkan SPÖ ile ÖVP arasındaki çetin pazarlıklar, dünkü son görüşmede anlaşmayla sonuçlandı. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri ve yeni başbakan Werner Faymann ile koalisyon hükümetinin küçük ortağı Halk Partisi(ÖVP) lideri ve yeni başbakan yardımcısı Josef Pröll, düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Görüşmelerde yitiren taraf olmadığını, politikada son 20 ayda (eski büyük koalisyon dönemini kastederek) yitirilenlerin kazanıldığını" söylediler.

Yeni kabinede görev paylaşımı

Koalisyon ortakları yeni başbakan Werner Fayman ile yeni başbakan yardımcısı Josef Pröll, bir soru üzerine, yeni kabinedeki görev paylaşımını da bakanların isimlerini vermeden şöyle açıkladılar:

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): Başbakan, Federal Savunma Bakanlığı, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Federal Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Kadın Hakları Bakanlığı.

Halk Partisi (ÖVP): Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim ve Araştırma Bakanlığı, Tarım ve Çevre Sağlığı Bakanlığı.

Koalisyon ortağı SPÖ ile ÖVP'nin, yarından itibaren parti yönetim kurulu toplantısı yaparak bakanların isimlerini belirleyecekleri ve yeni kabinenin Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in onayına sunulduktan sonra 28 Kasım Cuma günü ulusal mecliste yemin ederek göreve başlamasının planlandığı bildirildi.

Bu arada Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in, koalisyon görüşmeleri sırasında, koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPÖ'nün, "Avrupa reform anlaşmasının referanduma sunulması" yolundaki ısrarı üzerine yeni kabinede görev almayı kabul etmediği kaydedildi.

Yeni kabineye yakın güvenilir kaynaklar, ÖVP lideri ve yeni başbakan yardımcısı Josef Pröll'ün, dışişleri bakanlığını bizzat üstleneceğini belirtiyorlar.