Ayrılıkçıların seçtiği liderler göreve başladı

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların seçtiği liderler göreve başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DONETSK - Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Pazar günü yaptığı seçimleri kazanan asi liderler dün yemin ederek, Ukrayna'ya rağmen ilan edilen iki "halk cumhuriyetinin" başkanı olarak göreve başladılar.           

Ukrayna hükümeti ise Luhansk ve Donetsk bölgelerinde yapılan seçimleri "saçma bir oyun" olarak niteliyor ve 4,000 kişinin öldüğü çatışmalara son verecek barış planının ihlali olarak görüyor.
              
NATO başkomutanı Amerikalı General Philip Breedlove, "donmuş çatışma" durumu için tüm koşulların var olduğunu söyledi.
              
Batılı ülkeler bu terimi, eski Sovyet ülkelerinin şimdi sahip olduğu topraklardan, Moskova'nın koruması altındaki ayrılıkçıların kopardığı bölgeleri tanımlamak için kullanıyorlar.
              
Moskova, Donetsk'te Alexander Zakharchenko ve Luhansk'ta Igor Plotnitsky'nin "halk cumhuriyeti" liderleri olarak seçilmesiyle artık Ukrayna hükümetinin bu isimlerle doğrudan müzakereleri kabul etmesi gerektiğini savunuyor.
              
Donetsk ve Luhansk, kedilerini "yeni Rusya" olarak tanımlıyorlar.
              
Kiev ise isyancıları Rusya'nın desteklediği "teröristler ve haydutlar" olarak niteleyerek hiçbir meşruiyetleri olmadığını dolayısıyla kendileri ile müzakereye girmeyeceğini söylüyor.

Batılı ülkeler, Rusya'nın son 20 yıldır Moldova ve Gürcistan'ın Rusya yanlısı bölgelerinde yaptığı gibi, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass sanayi bölgesini de temelli olarak kendi denetimi altına almasından kaygılanıyor.             

Genel Breedlove dün Washington'da yaptığı açıklamada, "Korkarım (Ukrayna'da) bir donmuş çatışma yaratacak koşullar mevcut" dedi.
              
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko ise, dün güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, Eylül ayında imzalanan Minsk barış  anlaşması, Ruslar ve isyancılar tarafından ihlal edilmiş olmasına rağmen kendilerinin bu anlaşmaya bağlı kalacağını söyledi.
              
Kiev, Minsk anlaşmasının doğudaki bölgelerde sadece belediye seçimlerinin yerel boyutta yapılmasını öngördüğünü, Rusya ile birleşmeyi hedefleyen bağımsız bölgelere lider seçmek için ayrılıkçı amaçlı oylamalara izin vermediğini savunuyor.
              
Kiev ve Batılı ülkeler Rusya'yı, Ukraynalı isyancılara askeri destek vermeyi hala sürdürmekle de suçluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir