Azerbaycan ve Ermenistan'dan 'olumlu' mesaj

İki ülkenin dışişleri bakanları, görüşmelerin sürdürüleceği mesajını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Azerbaycan ve Ermenistan'ın dışişleri bakanları, Rusya'nın başkenti Moskova'da biraraya geldiler ve Yukarı Karabağ konusundaki görüşmelerin sürdürüleceği mesajını verdi. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Eğer ortak bir zemin bulduğumuzu hissedersek, o zaman hiçbir şey imkansız değil" dedi. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Adward Nalbandiyan da yaptığı açıklamada, bugün yapılan toplantının yararlı olduğunu ve danışmaların aynı formatta sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Kimi hassas konular var. Müzakerelerin sürmesi için gerekli tüm koşulları yaratmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Rusya'nın girişimiyle Moskova'da kapalı kapılar ardından yapılan toplantıya, Rus ve Fransız diplomatlar da katıldı. Yukarı Karabağ'ın kendisine geri verilmesini öncelik olarak gören Azerbaycan, Karabağ'ın statüsüyle ilgili görüşmelerin başlamasından önce Ermeni gönüllülerin Karabağ'dan ayrılmasını ve 1 milyon Azeri mültecinin bölgeye geri dönmesini istiyor. 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Maşew Bryza da görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Yukarı Karabağ üzerinde varılacak herhangi bir anlaşmayla ilgili referandumun niteliğinin en önemli unsur olacağını ve bunun koşulları üzerinde hala çalışıldığını belirterek, "Bu, tamamıyla oylamanın nasıl yapılacağına bağlı" dedi. 

Anlaşmanın tüm unsurları belirleninceye dek hiçbir şey üzerinde uzlaşıya varılamayacağını vurgulayan Bryza, "Onların uzlaşı için bir yol bulup bulamayacaklarını tahmin edebilmek olanaksız. Umarız bulurlar. Eğer bir uzlaşı olasılığı olduğuna inanmasaydık, bu süreci sürdürmememizin bir anlamı olmazdı" diye konuştu.