Azerbaycan'da 'devlet tasarrufu' hamlesi

Ekonomik zorluklarla karşılaşan Azerbaycan'da kamu harcamalarında tasarruf amacıyla bazı devlet kurumları kapatılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve ulusal para biriminin değer kaybetmesiyle ekonomik zorluklarla karşılaşan Azerbaycan'da kamu harcamalarında tasarruf amacıyla bazı devlet kurumları kapatılıyor.

10 Ocak'ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında kamu sektöründe tasarruf yapılması talimatı veren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bazı devlet kurumlarının feshedilmesine veya başka kurumlarla birleştirilmesine karar verdi.

Aliyev imzaladığı kararname ile Devlet Satınalma Ajansını feshetti ve kurumun yetkilerini Ekonomi Bakanlığına devretti.

Başkent Bakü'de dünyanın en büyük ikinci bayrak direğine sahip Devlet Bayrağı Meydanı Kompleksi İdaresini de fesheden Aliyev, bu kurumun yetkilerini Başbakanlığa bağlı Deniz Bulvarı İdaresine devretti. Cumhurbaşkanı Aliyev, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığının ismini de değişerek Ekonomi Bakanlığı yaptı.

4 yıl boyunca tasarruf sistemi uygulanacak

Ekonomik kriz nedeniyle devlet bütçesinin yeniden gözden geçirilmesi ve birtakım devlet kurumunun feshedilmesinin beklenildiği ülkede, Maliye Bakanlığının koordinasyonunda 4 yıl boyunca tasarruf sisteminin uygulanması planlanıyor. 

Bakanlık, kamu yönetim sisteminin geliştirilmesi, devlete ait şirketlerde idari reformların yapılması, devlet gayrimenkullerinin özelleştirilmesi sürecine ivme kazandırılması ve bankacılık sektörünün konsolidasyonu için bir dizi eylem planı üzerinde çalışıyor.

Azerbaycan'da 21 Aralık 2015'te dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından ulusal para birimi manat, dolar karşısında yüzde 47,63 değer kaybetmişti.