B7'den korumacılık riski uyarısı

Zirvenin sonuç bildirgesinde, iş ve ticaret dünyasının daha önce "eşi benzeri görülmemiş" şekilde korumacılık tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya’da toplanan B7 İş Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, iş ve ticaret dünyasının daha önce "eşi benzeri görülmemiş" şekilde korumacılık tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İlki 2007 yılında Almanya’nın ev sahipliğindeki G7 ülkeleri zirvesinden önce yapılan ve dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinden iş dünyası temsilcilerinin katıldığı B7 Zirvesi, bu yıl İtalya'nın ev sahipliğinde Roma’daki İtalya Sanayi Konfederasyonu’nda (Confindustria) toplandı. 

B7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, iş ve ticaret dünyasının daha önce "eşi benzeri görülmemiş" şekilde korumacılık tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek, B7’den G7 Zirvesi'ne katılacak liderlere, korumacılık eğilimlerine karşılık büyümeyi teşvik edici önlemler almaları tavsiyesinde bulunuldu. 

İş dünyası liderlerinin, vergi kurallarının küresel bazda tutarlılığının sağlanmasını, sürdürülebilir ve büyümeye yönelik ticaretin kolaylaştırılması için adımlar atılmasını talep ettiği kaydedildi.

Sonuç bildirgesinde, geçen yıl Japonya’daki B7 Zirvesi'nde alınan küresel ticaretin yenilikçi ve sürdürülebilir olmasına yönelik kararlarına daha da odaklanılması kararı alındığı ifade edildi. 

B7 Zirvesi'ne bu sabah katılan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Taormina’daki G7 Zirvesi'nin belirsizliklere karşı tolerans göstermeyen tavır alması gerektiğini söyledi. 

Serbest ticareti "ekonominin motoru" olarak niteleyerek bunda ısrar etmeleri gerektiğini belirten Gentiloni, "Özgür dünyanın büyük ekonomileri arasındaki ittifaklar, küresel sorunlarla mücadelede belirleyici olacaktır. Güven ve ekonomik özgürlük birbirleriyle bağlantılı iki temel konudur." ifadelerini kullandı. 

İtalya, Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Japonya ve Avrupa Birliği liderlerinin katıldığı G7 Zirvesi, 26-27 Mayıs’ta İtalya’nın güneyindeki Sicilya adasının Taormina kentinde yapılacak.