BAE nükleer danışma kurulunun başına Blix geldi

Hans Blix, yılda iki kez toplanması öngörülen 9 üyeli uluslararası kurula başkanlık edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBAİ - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), nükleer programıyla ilgili danışma kurulunun başına Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) eski Başkanı Hans Blix'i getirdi.

BAE resmi ajansı WAM, Blix'in, yılda iki kez toplanması öngörülen 9 üyeli uluslararası kurula başkanlık edeceğini duyurdu. Kurulun ilk toplantısının bu ay yapılması bekleniyor.

UAEK'nın 1981'den 1997'ye kadar başkanlığını yürüten İsveçli Blix, BM'nin, Irak'taki kitle imha silahları araştırmasına da 2003'e kadar başkanlık etmişti.

BAE, ülkede ilk kez, barışçıl amaçla nükleer reaktörlerin inşası için geçen aralık ayında bir Güney Koreli konsorsiyumla 20 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı.

İran, NTP'den çıkmayacak

Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) son raporunun ardından İran'ın NPT'den çıkmayı düşündüğü" yönündeki iddiaları reddetti.

"İran, hiçbir şekilde NPT'den çıkma niyetinde değil" diyen Salihi, "NPT'yi dünyanın ve İran'ın yararına olarak görüyoruz. NPT üyesi olarak kalmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Salihi, yurt içinde de bazı kişilerin NPT'den çıkma taraftarı olabileceğini, ancak bunun ülkenin resmi görüşü olmadığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir