Bağımsızlık girişiminden geri dönüş yok

Kuzey Irak Kürt lideri Barzani, bağımsız bir Kürt devleti hedefinden geri dönüş olmayacağını, ancak çatışmayı önlemek için bu yolda Bağdat hükümeti ve bölgesel güçlerle işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özerk niteliği olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkanı olan Mesud Barzani, Reuters ile söyleşisinde, 25 Eylül'de yapılacak olan referandumdan sonraki takvimin "esnek" olabileceğini ancak "açık uçlu" olmayacağını söyledi.

Irak gibi, büyük sayılabilecek Kürt nüfuslarına sahip olan bölge ülkeleri Türkiye, İran ve Suriye'den kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletine karşı ciddi itiraz olması nedeniyle, referandum bölgesel bir kriz noktası haline gelebilir.

Ancak Barzani böyle bir kaygının temelsiz olduğunu söyledi.

Irak içinde ise, referandumun amacının ayrı bir devlet olmaktan çok, IKBY sınırlarına bitişik olan Kerkük kenti ve petrol bölgesini elde etmek olduğu kaygıları var. Kerkük'ün geleceği onlarca yıldır bir çözüme bağlanamadı.

'Müzakerelere başlanacak'

Selahaddin kentinin yamaçlarında inşa edilmiş olan başkanlık sarayında konuşan Barzani, Kürt peşmergelerin 2014 yılında İslam Devleti militanlarının eline düşmesini engelledikleri Kerkük'ün de kaderinin referandumla belirleneceğini söyledi.

Türkmenler ve Arapların da kendi kentleri olduğunu iddia ettikleri Kerkük'te fiili denetim Kürt peşmergelerde. İran'ın desteklediği sertlik yanlısı Iraklı Şii milisler ise perşmergeleri hem Kerkük'ten hem de aidiyeti tartışmalı olan Sincar, Mahmur ve Hanakin'den atma tehdidinde bulunuyorlar. Barzani, dostane bir çözüm için referandumdan hemen sonra Bağdat hükümeti, komşu ülkeler ve uluslararası güçlerle müzakerelere başlanacağını söyledi.

Tarihi bir girişim

Barzani, İran'dan destek alan Şii ağırlıklı Bağdat yönetimini, 2003 yılında Saddam Hüseyin'i deviren ABD önderliğindeki işgalden sonra oluşturulan federal yapı içinde Kürtlere daha geniş yetkiler tanıyan anayasa hükmüne riayet etmemekle suçluyor.

Kürtler, Birinci Dünya Savaşı sonunda sömürgeci devletlerin Ortadoğu'yu paylaştıkları yıllardan beri bağımsız bir devlet peşindeler. Ancak toprakları şimdiki Suriye, Irak ve Türkiye sınırları içinde bölünmüş durumda.

Kürtlerin referandum sonucunun sorumluluğunu almaya hazır olduklarını söyleyen Barzani, "Halkımızın uğradığı haksızlıklar tarihini düzeltmemiz gerekir. Bağımsızlığın iyi bir şey olmadığını söyleyenlere şunu soruyoruz: Bizim için iyi değilse niye sizin için iyi oluyor?" dedi. 

Kürt lider, referandumun şiddeti körükleyeceği iddialarını da reddetti. "Halkın meşruiyeti, herhangi bir siyasi partinin ya da dışarıdan gelecek herhangi bir müdahalenin meşruiyetinden daha büyüktür. "Kürt halkı kendi kaderi için karar verdiğinde hiç kimsenin bu büyük dalgaya karşı durabileceğini sanmıyorum. Belki bunu bozmak için bazı girişimler olabilir. Buna izin vermemek için elimizden geleni yapacağız." açıklamalarını yaptı. 

Bağımsızlığı ertelemenin aslında daha büyük istikrarsızlığa yol açacağını belirten Barzani Irak, Türkiye ve İran'ın güvenlik kaygılarını gidermeye hazır olduklarını söyledi.