Bağış Helsinki'de AB-Türkiye ilişkilerini anlattı

Bağış, temaslarda bulunmak için geldiği Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde Türkiye-AB ilişkileri konulu bir konuşma yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HELSİNKİ - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinde kararlı olduğunu vurgulayarak, 1999 yılında Helsinki'de yakalanan ruhun yeniden canlandırılması çağrısında bulundu.

Bağış, temaslarda bulunmak için geldiği Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde Türkiye-AB ilişkileri konulu bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelikte kararlılığını bir kez daha dile getiren Bağış, 1999 yılında Türkiye'nin adaylık statüsünü kazandığı Helsinki'de yakalanan ruhun yeniden canlandırılması gerektiğini ifade etti ve Finlandiya'nın şimdiye kadar Türkiye'ye verdiği desteği devam ettirmesini istedi.

Bağış, Türkiye'nin AB kriterlerini karşılamak için sadece son bir yılda sayısız reform yaptığını belirterek, bu reformları özetledi ve AB üyeliğinin daha çok reform yapılmasının önündeki en büyük motivasyon kaynaklarından biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin AB'den bir tarih alabilmek için 49 yıldır uğraş verdiğini hatırlatan Bağış, Ankara olarak tam üyelik hedefinde kararlı olduklarını ve bu hedeften vazgeçmeyeceklerini bildirdi. Bağış, Türkiye'nin şimdi değil, kriterleri karşıladıktan sonra üye olacağını, dolayısıyla mevcut durum göz önüne alınarak değerlendirme yapılmaması gerektiğini söyledi. Bağış, Aralık ayında Çevre faslını müzakerelere açmayı planladıklarını belirtti.

"Helsinki ruhunu yeniden canlandırmalıyız" diyen Bağış, Türkiye'nin tam üyeliğinden sadece kendisinin değil, aynı zamanda AB'nin de kazançlı çıkacağına işaret etti. Bağış, Türkiye'nin AB'nin önündeki pek çok sorunun çözümünde etkin rol oynayabileceğini, diğer Müslüman ülkeler için de bir esin kaynağı oluşturabileceğini kaydetti. Türkiye'nin AB tarafından reddedilmesinin bu ülkelerce olumsuz bir mesaj olarak algılanacağına dikkati çeken Bağış, Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa'nın enerji krizinin çözümünde de önemine işaret etti.

Bağış, Kıbrıs Rum kesimini kastederek, "Akdeniz'in ortasındaki bol güneşli bir adada yaşayan, enerji sorunu olmayan insanların" Avrupa'nın enerji krizinin çözümünde önemli bir ülke olan Türkiye'nin Enerji faslını açmasını engellediğini belirterek, bunun çifte standart olduğunu ve AB ülkelerinin buna izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

Nabucco projesi ile ilgili bir soru üzerine Bağış, bu projede kaynak ve yatırım gibi iki önemli husus bulunduğunu ifade etti. Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün İran'da görüşmeler yaptığını ve İran'ın da Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz vermeye hazır olduğunu açıkladığını bildirdi.

Bağış, Almanya'daki seçimlerin Türkiye'nin üyelik sürecine etkisine ilişkin bir soruya karşılık da, Başbakan Angela Merkel'in sadece koalisyon ortağının değiştiğini, ne Trükiye, ne de Almanya'da herhangi bir siyasetçinin iki ülke arasındaki köklü ilişkileri derinden etkileyemeyeceğini belirtti. "Müzakerelerimiz için açık uçlu diyorlar, günümüzde artık Katolik evlilikleri bile açık uçlu, bunu umursamıyoruz" diyen Bağış, Türkiye'nin tam üyelik konusunda kararlı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Bakan Bağış, AB'nin sınırlarının nerede olduğunun sorulması üzerine de, "Bana göre fiziksel sınırlar yok, sınırlar kafamızın içinde. AB coğrafi bir birlik ya da bir Hristiyan kulübü değil, bir değerler bütünü ve birliği. Ben İstanbul milletvekiliyim ve Avrupa'nın İstanbul olmadan bir bütün olacağına inanmıyorum. Bana göre fiziksel sınırlar diye bir şey yok" dedi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili soruya karşılık olarak da Bağış, gelinen süreci özetleyerek, Türk tarafı olarak bu sorunun çözümlenmesini istediklerini belirtti. Bağış, 2010 yılının Nisan ayında KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını anımsatarak, "süreçte bu zamana kadar ilerleme kaydedilmesi gerektiğini, çünkü eğer bir ilerleme olmazsa bu seçimlerde (Mehmet Ali) Talat'ın muhtemelen kaybederek, yerine çözümden daha az yana bir adayın gelebileceğini" söyledi.

Bağış, terörizmle mücadele konusuna da değinerek, bu mücadelenin uluslararası bir mücadele olduğunu ve bu sorunu hiçbir ülkenin tek başına çözemeyeceğini belirtti.

Bağış, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüştü

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Finladiya'daki temasları çerçevesinde Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüştü.

2 günlük ziyaret için bugün Helsinki'ye gelen Bağış, temasları çerçevesinde ilk olarak Dışişleri Bakanı Sutbb ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin AB üyeliği, enerji gibi konular gündeme geldi.

Görüşmede, Finlandiyalı Dışişleri Bakanı Stubb'un, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirttiği öğrenilirken, Bakan Bağış'ın da Türk tarafının çözüm yönündeki kararlılığını bir kez daha vurguladığı bildirildi.

Görüşmede, Bağış'ın, AB'nin enerji faslını hala müzakerelere açmamasından dolayı Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği, buna karşılık Stubb'un da Finlandiya olarak enerji faslının açılmasını desteklediklerini kaydettiği öğrenildi.

Bağış-Stubb görüşmesinde, Türkiye'nin AB üyelik süreci de gündeme geldi. Finlandiyalı Bakanın, Fransa'nın Türkiye için imtiyazlı ortaklık önerisini artık dile getirmediğine işaret ettiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Bakan Bağış da Stubb'un bu sözleri üzerine Fransa'yı 3 kez ziyaret ettiğini ve yaptığı bütün görüşmelerde Fransız yetkililerin artık imtiyazlı ortaklık önerisini dile getirmeyecekleri sözü verdiğini belirtti.

Stubb'un, Bağış sözleri üzerine espri yaparak, "Biz, zaten bu öneriyi imtiyazsız ortaklık olarak görüyorduk" dediği bildirildi.

Devlet Bakanı Bağış, bugün Finladiya Başbakanı Matti Vanhanen ile de bir görüşme yaptı.

Bağış, Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliği'nde düzenlenen akşam yemeğinde bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.