Balkanlar sele teslim

Son 120 yılın en etkili yağışlarının neden olduğu sel felaketinden etkilenen Bosna Hersek, Sırbistan ile Hırvatistan'da 35 kişi öldü, 29 bin kişi tahliye edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOSNA HERSEK - Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 5 gündür etkisini sürdüren yağışlar, yaşamı olumsuz etkiliyor. Aşırı yağışların ardından meydana gelen seller, heyelanlar da yol açtı. Heyelanlar nedeniyle Bosna Hersek'teki kara yolu ulaşımını önemli ölçüde etkiledi. Ülkede selin etkili olduğu birçok bölgeye karayoluyla ulaşım sağlanamıyor. Selin etkilediği bölgelere ise ulaşım sadece askeri helikopterlerle sağlanıyor.

Son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da şu ana kadar ölenlerin sayısının 35 olduğu öğrenildi.

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Federsyon'da Maglay, Sanski Most ve Jepçe kentinin Jelyezno Polye köyünde 4 kişi hayatını kaybetti, ülkenin diğer entitesi olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise şu ana kadar 15 kişi yaşamını yitirdi. Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise sellerden en fazla etkilenen Belgrad yakınlarındaki Obrenovac semtinde 12 kişinin öldüğünü, ülkenin diğer kentlerinde ise yaşamını kaybedenlerin sayısının 3 olduğunu kaydetti. Vuçiç ayrıca, Sırbistan'daki sellerde ölü sayısının artmasından korktuğunu ifade etti. 

Hırvatistan'ın doğusunda Sırbistan sınırındaki Rayevo köyünde de sellere kapılan 1 kişinin öldüğü, 2 kişiden ise halen haber alınamadığı öğrenildi. Sel felaketinden dolayı şu ana kadar Sırbistan'da 16 bin, Bosna Hersek'te 10 bin, Hırvatistan'da da yaklaşık 3 bin kişinin yerinden tahliye edildiği bildirildi. 

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Bosanski Şamats ve Brçko kentleri hariç, ülke genelinde su seviyelerinde düşüş yaşanırken, Hırvatistan'ın Slavonski Brod ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın da Sava Nehri'nin taşması nedeniyle sel tehlikesi altında olduğu belirtildi. 

Bu arada, sellerden en çok etkilenen Bosna Hersek ve Sırbistan bölgelerine başta Türkiye olmak üzere, Karadağ, Makedonya, Hırvatistan ve Slovenya başta olmak üzere, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yardım konvoylarının yola çıktığı öğrenildi. 

Graçanitsa Belediyesi bölgesinde Sreça nehrinde su seviyesinin 394 santimetre olarak ölçüldüğü, bunun düne göre 46 santimetre daha fazla olduğu kaydedildi.

Batı Balkan ülkelerinin birçok kentinde yağmur yağışı etkili olurken, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın yakınlarındaki Byelaşnitsa'ya kar yağdı. 

Mahsur kalanların havadan görüntülendi

Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinde en fazla mağduriyetin yaşandığı Maglay'daki vatandaşlara gıda malzemesi ile battaniye ve çizme ulaştırdı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bosna Hersek'teki sel felaketinden etkilenen bölgelere ulaştırılmak üzere Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) ikinci yardım konvoyu Saraybosna'dan yola çıktı. 

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te, sular altında kalan evler ve tarım arazileri Bosna ordusuna ait helikoptere binen AA ekibi tarafından havadan görüntülendi. AA ekibi, selden dolayı evlerinin çatılarına sığınan, dağlara kaçan yaklaşık 60 vatandaşın kurtarılmasına tanıklık etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir