Balkanlar'da soğuk hava hayatı felç etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SARAYBOSNA - Batı Balkan ülkelerinde üç gündür etkisini sürdüren kar yağışı yerini aşırı soğuk havaya bıraktı.
 
Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek başta olmak üzere tüm Batı Balkan ülkelerini etkisi altına alan aşırı soğuklar, hayatı olumsuz etkiledi.
Bosna-Hersek'in orta kesimlerindeki Kupres'te sabah hava sıcaklığı eksi 18 dereceyken, ülkenin sahil kenti Neum'da da dereceler sıfırı gösterdi. Bosna-Hersek'de önümüzdeki günlerde de sıcaklığın ekside kalacağı belirtildi.
 
Hırvatistan'ın Bosna-Hersek sınırındaki Slavonski Brod şehrinde de hava sıcaklığı eksi 18 dereceye düştü. Ülkenin sahil kentleri Dubrovnik ve Split'te ise sıcaklık 2 derece olarak tespit edildi.
 
Bölgede aşırı soğuktan en fazla etkilenen Sırbistan oldu. Ülkenin doğusundaki Vrşats'ta dereceler eksi 21'i gösterirken, en yüksek hava sıcaklığı 2 dereceyle ülkenin kuzey doğusundaki Negotin'de ölçüldü.
 
Bu arada, Sırbistan'da kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanların tahliyesinde, silahlı kuvveteler ait tankların kullanıldığı bildirildi.
Savunma Bakanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri birliklerin vatandaşlara yardım etmek için görevlendirildiğini bildirdi.
 
Soğuk hava Makedonya ve Arnavutluk'u da etkiledi
Adriyatik sahilleriyle tanınan Karadağ'da ise kuzeydeki Plyevlya'da sıcaklık eksi 11 dereceye kadar düştü. Ülkedeki en yüksek hava sıcaklığı sahil kenti Bar'da 11 derece olarak ölçüldü.
Soğuk hava etkisini bir diğer Balkan ülkesi Makedonya'da da hissettirdi. Aşırı soğuk havanın neden olduğu buzlanma, trafiğe hazırlıksız çıkan sürücelere zor anlar yaşattı. Ülke genelinde çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Kar yağışı nedeniyle Makedonya'da, Mavrovo-Debre, Gostivar-Kiçevo, Struga-Kafasan, Kiçevo-Makedonski Brod-Prilepe yolları trafiğe kapatıldı.
Soğuk hava ve kar, Arnavutluk'ta da günlük hayatı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinde ülkenin güneydoğusundaki Korça kentinde sıcaklığın eksi 9 derece olduğu belirtildi.
Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle Korça-Kapştica, Korça-Kafe Thane, Korça-Ersek ve Korça-Voskopoya arasında sadece zincirli araçların geçişine izin verilirken, Korça-Dardhe karayolu ise ulaşıma tamamen kapatıldı.