Ban Ki-mun, Gazze'yi ziyaret edecek

BM Genel Sekreteri Ban, "Gazze halkının sorunlarını doğrudan dinlemek, yerinde incelemeler yapmak ve bölgenin yeniden imarına yardım için Salı günü Gazze'yi ziyaret edeceğim" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun,  Gazze halkının sorunlarını dinlemek üzere Salı günü Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini belirtti.

İsrail'in saldırıları nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için Mısır'ın evsahipliğini yaptığı konferans çerçevesinde basın toplantısı düzenleyen Ban, "Üç ayrı noktaya değinelim. Uluslararası toplum, bugün Gazze'nin son derece büyük ihtiyaçlarının olduğunu itiraf etti. İkincisi, uluslararası camia, Gazze'nin zayıf bir siyaset temelinde yeniden imarının mümkün olmadığı konusunda hemfikir. Bu da BM'nin, Filistin'deki milli mutabakat hükümetine desteğini sürdürmesinin nedeni. Üçüncü nokta ise en önemlisi; Gazze'nin imarı konferansı, sonuncusu olmalı" diye konuştu. 

Ban, "Gazze halkının sorunlarını doğrudan dinlemek, yerinde incelemeler yapmak ve bölgenin yeniden imarı için yardım amacıyla Salı günü Gazze'yi ziyaret edeceğim" ifadesini kullandı. 

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve Filistin tarafının Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Rami el-Hamdallah, Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve bazı bakanlar tarafından temsil edildiği "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra birçok ülkeden temsilciler katılıyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişihayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.