Ban'dan Yemen için 'diyalog' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'deki krizin çözümü için tek seçeneğin "siyasi diyalog" olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Sekreteri Ban, Yemen konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin "Cumhurbaşkanı Hadi'ye destek veren ve diğer ülkelerin müdahaleden sakınmasını isteyen" Başkanlık bildirisini hatırlatarak, çözüm için tek seçeneğin diyalog olduğunu kaydetti

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın, Suudi Arabistan'ın Yemen'e askeri müdahaleyi Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine gerçekleştirdiği açıklamasını not ettiği ifade edildi. 

Açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, konuya ilişkin 22 Mart'ta BM güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Başkanlık bildirisinin, "BMGK, Yemen'in meşru lideri Cumhurbaşkanı Hadi'yi desteklerken, tüm ülkelerden Yemen'in birliği, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne zarar verecek her türlü eylemden uzak durma çağrısı yapar. Konsey, tüm ülkeleri Yemen'de istikrarsızlığı ve çatışmaları artıracak dış müdahalelerden de uzak durmaya çağırıyor" ifadelerini hatırlattı. 

Tüm taraflardan sivilleri korumasını ve uluslararası insancıl hukuk altındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Ban, gerginliğin artmasına karşın nihai olarak çözüm için tek seçeneğin siyasi diyalog olduğunu vurguladı. 

Açıklamada, Genel Sekreter'in konuyu yakından takip etmeyi sürdüreceği de kaydedildi. 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter'in bugün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud el-Faysal ile telefonda görüştüğünü ve konuya ilişkin bilgi aldığını söyledi.