Bankaların kapalı kalması piyasada şok etkisi yarattı

Güney Kıbrıs'taki nakit sıkıntısı had safhada. Polis olası taşkınlıklara karşı banka önlerinde önlem aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
LEFKOŞA - Güney Kıbrıs'ta, AB ve IMF heyetiyle anlaşmaya varılan önlem paketi kapsamında finans kurumlarının yeniden yapılandırılması nedeniyle bankaların kapalı olması ülkede yaşanan nakit sıkıntısını hat safhaya ulaştırdı.
 
Daha önce yapılan açıklamalara göre, bugün açılması beklenen bankaların son anda iki gün daha kapalı kalmasının kararlaştırılması piyasada şok etkisi yaratırken, acil intiyaçlarını karşılamak için bankaların açılmasını bekleyen vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı.
 
Merkez Bankası'ndan dün geç saatlerde yapılan açıklamada, AB ve IMF ile anlaşmaya varılan önlem paketi kapsamında yeniden yapılanması kararlaştırılan Laiki Trapeza (Halk Bankası) ve Kıbrıs Bankası'nın (Bank of Cyprus) dışındaki tüm bankaların yarından itibaren normal faaliyetlerine başlayacağı bildirilmiş ancak, daha sonra Maliye Bakanlığı ülkedeki tüm finans kurumlarının iki gün daha kapalı kalmalarının kararlaştırıldığını açıklamıştı.
 
Bankaların bugün de kapalı olduğunu bilmeyen bazı vatandaşlar bu sabah erken saatlerden itibaren bankamatiklerin önünde uzun kuyruklar oluştururken, polisin olası taşkınlıklara karşı bankaların önünde önlem aldığı görüldü.
 
Lefkoşa'da, banka şubelerinin bulunduğu Hürriyet Meydanı'nda AA muhabirine açıklama yapan 37 yaşındaki İnşaat Mühendisi Andreas Teodosis, ihtiyaçları için hesabından para çekmeye geldiğini ancak, bankanın kapalı olması nedeniyle belirli limit koyulan bankamatikten sadece 100 euro çekebildiğini söyledi.
 
Bankaların 10 gündür kapalı olmasının işleri büyük oranda etkilediğini, nakit sıkıntısı nedeniyle bazı müşterilerinin inşaat işlerini iptal ettiğini anlatan Teodosis, "İşler çok zor. Nakit yok. Ay sonu geliyor, maaşları ödeyemeyeceğiz. Gördüğünüz gibi, üç kez denemeden sonra sadece 100 euro alabildim" dedi.
 
Eşinin emekli maaşını almak içi bankaya gelen 55 yaşındaki Mirula Haroni ise bankamatikten sadece 100 euro çekebildiğini ancak bu paranın ailenin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini söyledi.
Kısa bir sıra önce emekli olan eşine yapılan toplu ödemenin bankada kapalı kaldığını anlatan Haroni, "Eşime emeklilik nedeniyle yapılan toplu ödeme bankada ancak, kullanamıyoruz. Biz çok çocuklu bir aileyiz, bankamatiğin verdiği 100 euro yetmiyor. Çok zor günler geçiriyoruz. Borç alabilecek kimsem yok. Anemim 400 euro maaşı var kardeşim işsiz, kimden alabilirim ki?" dedi.
Ülkenin içerisinde bulunduğu mali krizle ilgili hükümetin aldığı önlemlerin yararı olacağına inanmadığını belirten Haroni, "Önümüzdeki yıllar çok zor olacak. Korkarım, iflas kaçınılmaz. Şimdilik geçici olarak kurtulduk. İleride ne olacağını kimse bilmiyor" diye konuştu.
 
Üçüncü sınıf ülke durumuna düştük
Lefkoşalı işadamı 52 yaşındaki Haris Stavrakis de, nakit sıkıntısı nedeniyle piyasanın tamamen öldüğünü, halkın ise panik içerisinde bulunduğunu söyledi.
Bankaların desteklenmemesi durumunda işlerin daha da kötüye gitmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Stavrakis, "Çek kesemiyoruz, kartlar kullanılmıyor, fatura ödeyemiyoruz çünkü peşin para gerekiyor. Üçüncü sınıf ülke durumuna düştük. Bankaların bir şekilde açılması lazım" dedi.
Kent meydanındaki Kıbrıs Bankası'na hesabından para çekmek için gelen ancak, bankanın kapalı olması nedeniyle bankamatiğe yönelen 38 yaşındaki Harilaos ise, yaşanan durum karşısında sabrettiğini ve olumlu düşünmeye çalıştığını ancak, diğer yandan da ihtiyaçların çoğaldığını söyledi.
Harilaos, "Bankalar 10 gündür kapalı. Elektrik faturaları, çocukların okul giderleri, dersane masrafları var. Tüm bunların ödenmesi lazım. Bankaların Perşembe günü mutlaka açılması lazım. Daha fazla dayanamayız" diye konuştu.
Laiki Trapeza'daki hesabı bulunan ve para çekmek Rum tarafına gelen KKTC vatandaşı 44 yaşındaki Şener Taşsever ise, Rum bankalarındaki problem nedeniyle parasının sadece belirli bir kısmını kullanabildiğini belirtti.
Rum kesiminde çalıştığını ancak, son zamanda işsiz olduğunu anlatan Taşsever, bankadan belirli bir miktarın üzerinde nakit çekemediğini ancak, kartla alışveriş yapabildiğini söyledi.
 
Yabancı televizyon kanallarının beklentisi boşa çıktı
Bu arada, Güney Kıbrıs'ta 10 gündür kapalı bulunan bankaların son anda iki gün daha kapalı kalmalarının kararlaştırılması, Lefkoşa'da bugün bankaların açılmasıyla kaos yaşanacağını düşünen, çok sayıda yabancı basın ve televizyon kanallarının bu beklentilerini boşa çıkardı.
Bankaların kapalı kalmasının kararlaştırıldığını bilmeden sabah erken saatlerden itibaren banka şubelerinin yoğun olarak bulunduğu kent merkezindeki Hürriyet meydanına canlı yayın araçlarıyla gelen bazı yabancı televizyon kanalları ve muhabirler, bankaların açılmadığını görünce meydandan ayrıldı.
 
Öğrenciler önlem paketini protesto etti
Diğer yandan, Lefkoşa'da, hükümetin AB ve IMF ile anlaşmaya vardığı önlem paketine tepki gösteren öğrenciler protesto gösterisi düzenledi.
Öğrenci derneklerinin kararıyla okulların tatil edildiği kentte, sabah saatlerinde Rum parlamentosunun önünde toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci AB aleyhinde sloganlar atarak cumhurbaşkanlığı konutuna kadar yürüdü.
Polisin Parlamento ve başkanlık konutu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteriler sırasında, ellerinde "Troyka defol", "Hayallerimizi çaldınız" ve "Sizin hatalarınız, bizim geleceğimiz" yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler olaysız dağıldı.