Barış müzakereleri başarılı sonuçlandı

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yürütülen görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasından memnun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yürütülen barış müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi. 

Tarafların imzaladığı normalleşmeyle ilgili ek belgenin uzun ve zorlu barış müzakereleri sürecinin sonuna işaret ettiğini belirten Ashton, "Bu gerçekten tarihi bir an" ifadelerini kullandı. 

1990'dan bu yana Mindanao Adası'ndaki Uluslararası İzleme Ekibi'nin üyesi olan AB'nin sürecin uygulanmasına tam destek vermeyi sürdüreceğini kaydeden Ashton, "Mindanao'da sürdürülebilir barış için kapsayıcı bir yaklaşım gerekiyor ve MİKC de dahil olmak üzere tüm tarafların uzun ömürlü sonuçlar için iyi niyet göstermesine ihtiyaç var" dedi. 

Filipinler hükümeti ile MİKC, 2012'de çerçeve barış anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma üzerine, Filipinler'in güneyinde Müslümanların yaşadığı Mindanao Adası'nda kalıcı barışın sağlanması için görüşmeler başlamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir