Barzani, 3 yıl aradan sonra Bağdat'a gidiyor

IKBY Başkanı Barzani'nin 3 yıl aradan sonra başkent Bağdat'ı ziyaret edip, Irak Başbakanı İbadi ile bir araya geleceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin 3 yıl aradan sonra başkent Bağdat'ı ziyaret edeceği ve Başbakan Haydar el-İbadi ile bir araya geleceği bildirildi.

Barzani'nin basın danışmanlarından Kifah Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IKBY Başkanı Barzani, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daveti üzerine beraberindeki bir heyetle kısa bir süre içinde Bağdat'a gidecek." dedi.

Bağdat ziyareti sırasında İbadi ve Barzani'nin ülkenin en önemli gündem maddesi "Musul'u IŞİD'ten kurtarma operasyonunu" detaylı şekilde ele alacağını aktaran Muhammed, Erbil ve Bağdat arasındaki "petrol, bütçe krizi ve memur maaşlarının ödenmesi" konularının da konuşulacağını kaydetti.

İbadi'nin dün yaptığı basın açıklamasında, “Barzani'nin Bağdat'a gerçekleştireceği ziyarette, Musul'u kurtarma operasyonunun yanı sıra iki taraf arasındaki ilişkileri de masaya yatıracağız.” denilmişti.

IKBY Başkanı Barzani son olarak 7 Temmuz 2013'te Bağdat'tı ziyaret etmişti.

Erbil ve Bağdat arasındaki gerilim

IKBY hükümetinin Ocak 2014'ten itibaren kendi bölgesindeki kuyulardan çıkan ham petrolü Irak merkezi hükümetinden bağımsız bir şekilde Türkiye üzerinden boru hatlarıyla dünya piyasasına satmak istemesi üzerine, Erbil ve Bağdat arasında bütçe krizi baş göstermeye başlamıştı. Dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki, Erbil'in bağımsız bir şekilde petrol satışına sert çıkarak, IKBY'nin anayasal hakkı olan yüzde 17'lik bütçenin gönderilmemesi talimatı vermişti. Bütçe kesintisiyle yetinmeyen Bağdat yönetimi, daha sonra bölgedeki 1 milyon 400 bin memurun maaşlarını da göndermeme kararı almıştı.

Terör örgütü IŞİD'in 10 Haziran 2014'te Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve Bağdat'ın bütçe kesintisinden sonra, IKBY Başkanı Barzani'nin de ABD'deki başkanlık seçimlerinden önce bölgenin bağımsızlığı için referandum gerçekleştirme planlarının olduğunu dile getirmesi, Bağdat-Erbil ilişkilerini tamamen kırılma noktasına getirmişti.

Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve iyi niyet göstergesi için Irak Başbakanı İbadi, geçen ağustos ayında yaklaşık 5 ay boyunca sevkiyatı askıya alınan Kerkük kuyularındaki ham petrolün IKBY üzerinden tekrar Ceyhan limanına ihraç edilmesi talimatı vermişti.

Irak merkezi hükümeti tarafından atılan bu adım üzerine IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de üst düzey bir hükümet heyetiyle 29 Ağustos'ta Bağdat'ta İbadi ile bir araya gelmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir