Barzani, Irak hükümetini suçladı

IKBY Başkanı Mesut Barzani, Sincar ilçesinin IŞİD'in eline geçmesi konusunda, Irak merkezi hükümetini suçladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, merkezi Irak hükümetinin, peşmergeye gereken yardımı yapmaması nedeniyle Musul'un Sincar ilçesinin, IŞİD'in eline geçtiğini savundu. Barzani, "peşmerge iki aydır, mütevazi ve kısıtlı imkanlarıyla Kürdistan toprakları savundu. Irak hükümeti ve uluslararası güçler ise teröristlerle mücadelede Kürtlere hiçbir yardımda bulunmadı" dedi. 

IŞİD’in kontrolüne aldığı Sincar bölgesindeki aşiret liderleri ve Yezidi Şeyhi Babe’den oluşan heyet, Barzani’yi ziyaret etti. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre görüşmede Sincar’daki son durum ve evlerini terkeden Yezidi halkının trajedisi ele alındı. 

IŞİD'in saldırısına maruz kalan Yezidi halkı için üzüntülerini dile getiren Barzani "Ne yazık ki insafsız ve vicdansız düşmanlar, Kürt halkının kaderinde her zaman olmuştur" hatırlatarak şunları kaydetti: 

"Yezidileri korumak için tereddüt etmeyeceğiz"

"Kürdistan halkı, tarih boyunca trajedi üzerine trajedi yaşadı. Bütün bu felaketlere rağmen, Kürdistan halkı iradesini teslim etmedi. Canımız ve ruhumuzla Yezidi kardeşlerimizin ve bacılarımızın izzet ve kerametini koruyacağız. Göç eden halkın ve IŞİD terörünün tehdidi altındaki insanların kurtarılması için elimizden gelen hiçbir imkandan geri kalmayacağız. Bütün gücümüzü bunun için seferber edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Yezidilerin, Kürtlüğünün tartışılamayacağını, hiçbir düşman kuvvetinin, bu halkı yok edemeyeceğinin altını çizen Barzani, "Ne yazık ki, Irak ve uluslararası güçler, Kürt halkının kendi imkanlarıyla silah bulması ve topraklarını savunmasının önünde de sürekli engel oldular. Yezidi halkını koruma noktasında hiçbir tereddüdümüz olmayacaktır. Sincar bölgesinin teröristlerden tamamen temizlenmesi için peşmerge güçleri operasyon düzenleyecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Barzani, Sincar dağına sığınan Yezidilere insani yardımların ulaştırılması için çalışma içinde olduklarını dile getirdi. 

Şeyh Babe ise Yezidi halkının, IŞİD terör örgütüne karşı mücadele edebilmesi için Barzani'den silah istedi. Babe, ayrıca evlerini terkeden zor durumdaki Yezidiler için Kürt yönetiminin gereken yardımı yapmasını talep etti.