Başbakan Erdoğan’ın 'kesin zaferi'

ABD basını, Türkiye’deki yerel seçimleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kesin zaferi” olarak yorumladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - “Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti” başlığı kullanılan CNN'in internet sitesinde, seçim sonrasında Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmaya yer verildi. 

Haberde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “Türkiye’de demokrasinin zaferi” olarak ilan ettiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan’ın muhalefete sandıkta “Osmanlı şamarı” atıldığını belirttiği ifade edilen haberde, Türkiye’de yerel seçimlerin Erdoğan’ın gücünün testi olarak görüldüğüne işaret edildi.

Washington Post’un haberinde “Türkiye Başbakanı'nın partisi yerel seçimlerde birinci parti oldu” başlığıyla, “yolsuzluk skandalı ve şikayetlere rağmen”, AK Parti’nin seçimleri “rahat biçimde” kazandığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde, “Pazar gününün sonuçları, Başbakan Erdoğan’ın popülaritesinin skandaldan çok az etkilendiğini ve Erdoğan’ın öngörülebilir bir gelecek için iktidarda kalmasına zemin hazırladığını gösteriyor” ifadesi kullanıldı.

AP’nin haberini kullanan ABC News'da Erdoğan’ın “kesin bir zafer” kazandığı belirtildi.

Bloomberg’in haberinde de Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimde zafer kazandığı ve “hainlerin” peşinden gideceğini açıkladığı kaydedildi. Haberde, “Erdoğan’ın iktidarı sırasındaki en kötü siyasi kriz sırasında bile, muhalefet, 2002’de iktidara geldiğinden beri her seçimi kazanan AK Parti’nin egemenliğine pek gedik açamadı” yorumu yapıldı.

Wall Street Journal da Başbakan Erdoğan’ın iktidarının referandumu olarak görülen yerel seçimlerden AK Parti’nin “kesin zaferle” çıktığına vurgu yaparak, bunun cumhurbaşkanlığına adaylık için Erdoğan'a “zemin hazırladığına” işaret etti.

"Erdoğan açık ara kazandı"

New York Times’ın haberinde de "Başbakan Erdoğan’ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri kazandığı" belirtildi.

Haberde, “Seçmenler, Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen yerel seçimlerde, AK Parti’ye yeni bir sağlam zafer kazandırdı” değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, sonuçların Erdoğan’ı, cumhurbaşkanlığı için yarışarak veya dördüncü kez Başbakan olmak için partisinin kurallarını değiştirerek iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceği bildirildi. 

Los Angeles Times’ın haberinde de “Yolsuzluk skandalına rağmen Başbakan Erdoğan’ın partisinin yerel seçimleri açık ara kazandığı” belirtildi. Haberde, AK Parti’nin seçimlerde “oldukça büyük bir zafer kazandığı” vurgulandı.

Time dergisinin haberinde de yerel seçimlerde AK Parti’nin "kararlı bir zafer" kazandığı ifade edilerek, bu sonuçların Başbakan Erdoğan’ın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı problemlerle baş etmesine yardım edebileceği ifade edildi. Haberde, seçim sonuçlarının Erdoğan’ı ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulunuldu. 

İngiliz The Guardıan gazetesi de “Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi, referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor" ifadelerini kullandı. Gazete, Erdoğan’ın yolsuzluk skandalları ve güvenlik sızıntılarına rağmen zafere ulaştığını yazdı. 

Aynı ülkede ekonomi ağırlık yayın yapan Financial Times gazetesiyse, Başbakan Erdoğan’ın, Ağustos ayında yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini okurlarıyla paylaştı. 

Fransa'da uluslararası yayın yapan France 24 ise, "AK Parti güvenoyu olarak görülen yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. Seçim sonuçları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeye niyetli olan Erdoğan’ın siyasi geleceğini de etkileyecek. Erdoğan, parti tüzüğünü değiştirip başbakanlıkta dördüncü dönemi de hedefleyebilir" yorumunda bulundu 

Haberinde Başbakan Erdoğan'ın balkon konuşmasını öne çıkaran İsrail gazetesi Haaretz, "Yerel seçimlerde zaferini ilan eden Türkiye Başbakanı, kendisine yolsuzluk suçlaması yöneltenlerin hain olduklarını söyleyerek, bedel ödeyecekleri konusunda uyardı" diye yazdı.

 

Landeszeitung, AKP'nin Türkiye'yi demokratik araçlarla demokrasiden uzaklaştıracağı görüşünü savunuyor: “Türkiye'deki yerel seçimlerde belediye başkanlarının kim olacağından çok daha fazlası söz konusu. Erdoğan'ın 11 yıldır başaramadığı, Türkiye'de uzlaşmaydı. Ve bu sadece Kürt sorunundan ibaret değil. Toplumda büyük bir çatlak var. AKP kendisini ak, temiz İslamcıların partisi olarak lanse etse de görünen o ki, gizlice Türkiye'nin derinden İslamîleştirilmesi hedefini gözetiyor. İstanbul ve Ankara'da AKP'li belediye başkanları koltuklarını korursa Erdoğan bunu bir halk oylaması gibi sunacaktır. Kaba otokrat Erdoğan Türkiye'yi demokratik takdisle demokrasinin değerlerinden uzaklaştıracaktır.”

Stuttgarter Nachrichten gazetesinin yorumu ise şöyle: “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan derinden bölünmüş bir ülkeyi yönetiyor. Muhafazakar seçmenini kendisine kilitlemek için bu bölünmüşlüğü son aylarda gayet bilinçli bir şekilde daha da derinleştirdi. Bunun siyasî bedeli yüksek, siyasî hava zehirliyor. Şu an uzlaşma becerisine, şeffaflık ve diyaloğa ihtiyaç var ki Erdoğan'ın geçen aylardaki tarzı buna hiç uymuyor. Başbakan kendisini eleştiren herkesi düşmanı gibi görmeye devam ettiği sürece ülke huzur bulmayacak.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Dışişleri Bakanlığı'nda Suriye ile ilgili üst düzey yetkililerin görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını konu alıyor: “Düşünsel Oyunlar siyasetin bir parçasıdır. Dış politika da buna dahildir. Ama bir dışişleri bakanı, yanında müsteşarı, istihbarat şefi ve Genelkurmay başkan yardımcısı ciddi ciddi oturup, iç savaş içindeki Suriye'ye bir saldırıyı meşru göstermek için olay çıkarmak konusunu müzakere ediyorsa bu artık düşünsel bir oyun değil, düşüncesizlik ile çılgınlık arasında bir durumdur. Ukrayna-Rusya sınırındaki durumu saymazsak, Türkiye-Suriye sınırındaki, dünyanın en tehlikeli, en patlayıcı durumudur. Suriye rejiminin coşup nelere kalkışabileceğini kimse tam olarak bilmiyor. Ama Türkiye'nin ne yapabilecek durumda olduğu da artık belli değil.”

Bu konularda ilginizi çekebilir