Basel III belirsizlikleri ortadan kaldıracak

Trichet, "Gelişmiş ekonomilerde ise büyüme kesinlikle daha ılımlı. Şu ana kadar gelişmiş ekonomilerde deflasyon riski görmüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BASEL- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, dün bankaların sermaye oranlarının yükseltilmesi üzerinde mutabakata varılan Basel III kurallarının bir çok alanda var olan belirsizliklerin büyük ölçüde ortadan kaldırılmasını sağlayacağını söyledi.

Trichet Uluslararası Ödemeler Bankası'nda (BRI) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, mevcut dönemde küresel ekonominin konsolide olmasının önündeki en büyük engelin belirsizlik olduğuna dikkat çekerek, Basel III kuralları üzerinde varılan mutabakatın bu belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Basel III kurallarının küresel toparlanmayı yavaşlatmayacağını vurgulayan Trichet, aksine sistemin dayanıklılığını artıracağına işaret etti.

Jean-Claude Trichet, yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, likidite oranları üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde finansal düzenleyici kurumların üzerinde mutabakat sağladıkları "Basel III" olarak adlandırılan yeni sermaye kuralları ile bankaların finansal yapısının güçlendirilmesi ve bir başka krizin önlenmesine yardımcı olmak için aşırı risk alımının engellenmesi amaçlanıyor.

Yeni sermaye kurallarına göre, bankaların, ellerinde tutması istenen sermayenin risk taşıyan varlıklara oranı yüzde 7 olacak. Mevcut durumda bu oran yüzde 2 idi.

Anlaşmaya göre, bankaların sermaye oranlarını artırmak için 1 Ocak 2013 yılından itibaren altı yıl süreleri olacak.

"Gelişmiş ekonomilerde deflasyon riski görmüyorum"

Trichet, gelişmekte olan ekonomilerin gerçekten yüksek seviyede bir büyüme yaşamakta olduklarını ve bu büyümenin gelişmekte olan ekonomilerin büyük bölümünde sürdürülebilir göründüğünü vurguladı.

"Gelişmekte olan dünyada global seviyede sürdürülebilir bir büyüme görüyoruz. Ancak gelişmekte olan ülkelerde merkez bankaları enflasyondan kaçınmak için uyanık olmalı" diye konuşan Trichet, "Gelişmiş ekonomilerde ise büyüme kesinlikle daha ılımlı. Şu ana kadar gelişmiş ekonomilerde deflasyon riski görmüyorum" dedi.

Trichet ayrıca, gelişmiş ekonomilerde çift dipli resesyon riski görmediğini de tekrarladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir