BASF, cirosunu 3 yılda 1 milyar euroya çıkaracak

Bu yıl kuruluşunun 150. yılını kutlayan kimya şirketi BASF, Türkiye’de 2014’te 700 milyon euro ciroya ulaştı. BASF Türkiye CEO’su Volker Hammes, 3-5 yıl içinde Türkiye cirolarını 1 milyar euroya ulaştırmak istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Bu yıl kuruluşunun 150 yılını kutlayan kimya şirketi BASF, Türkiye’de de 135. yılını bitirdi. Yine Türkiye’de üretimlerinin ise 40. yılını kutlayan şirket, geçen yıl kur ve petrol fiyatlarına rağmen cirosunu korudu. Dünyada 74 milyar euro, Türkiye’de ise 700 milyon euro satış rakamına ulaştıklarını anlatan BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türkiye CEO’su Volker Hammes, 3-5 yıl içinde Türkiye cirolarını 1 milyar euro civarına ulaştıracaklarını anlattı. BASF’nin 2014 performansı ve gelecek hedefl eri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Hammes, dünya üzerinde 113 bin çalışan ile 75 milyar euro satış geliri elde ettiklerini anlattı. Türkiye’de ise 1880’den bu yana faaliyette bulunduklarını anlatan Hammes, 1975’ten bu yana da üretimde bulunduklarını söyledi. 2014’te petrol ve gaz fiyatlarında görülen değişimden dolayı zor bir dönem olduğunun altını çizen Hammes, "Dördüncü çeyrekte satışlarımızı bir önceki yılın aynı dönemine göre aynı tuttuk ve 18 milyar euroya ulaştık" dedi. Petrol, gaz, tarım endüstriyel alan ve kimya alanında ürünler geliştirdiklerini anlatan Hammes, 2015 için de kayda değer ölçüde belirsizliklerin olacağı bir yıl olacağını söyledi. Şirket, global olarak yüzde 2.8 oranında büyüme beklerken kimyasal ürün kategorisinde bu büyümenin daha fazla olacağını öngörüyor. 

2015 belirsizliklerin yer aldığı bir yıl olacak 

Hammes, Türkiye piyasasında da geride bıraktığımız yılı 700 milyon euro civarında bir satış ile tamamladıklarını söyledi. Daha önce öngörülen 840 milyon euro satış gelirine öngörülemeyen kur ve petrol fiyatlarından dolayı ulaşamadıklarını anlatan Hammes, önümüzdeki dönem için tahminlerine yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de 6 imalat tesisi ve 900 çalışan ile hizmet veriyoruz. Önemli fırsatlar var. İnşaat, kişisel bakım, ev bakımı, tekstil endüstrisi gibi alanlar odaklanacağımız alanlar. 10 yıllık hedefler belirledik bu bağlamda Türkiye piyasası için. 3-5 yıllık planlar çerçevesinde 1 milyar euro ciroya ulaşmak istiyoruz.” BASF’nin tüm dünyada 375 imalat tesisi ve 255 fabrikası bulunuyor. Volker Hammes, bu yıl için dünya piyasasına yönelik de bir takım risklerin beklendiği anlattı. Hammes söz konusu riskleri şöyle sıraladı: “2015 yılında, petrol ve hammadde fiyatları kadar kurların da değişkenliği; yükselen piyasaların daha yavaş büyüme göstermesi ve global ekonominin jeopolitik sebepler tarafından engellenmesi gibi belirsizliklerle karşı karşıyayız. Yine de 2015 yılı için global ekonomide, endüstriyel üretimde ve kimya sektöründe 2014 yılına oranla biraz daha güçlü bir büyüme bekliyoruz.” 

Creator Space’de çözüm üretecekler 

BASF EUE Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Laurent Tanturier da 150. yıllarını kutladıkları 2015’te şehir yaşamı, akıllı enerji ve gıda alanına odaklanacaklarını belirterek bu alanlarda çözümler geliştirmek için Creator Space isimli bir oluşum gerçekleştirdiklerini söyledi. Tanturier, “BASF’nin geliştirdiği Creator Space programı, odaklanılan enerji, gıda ve şehir yaşamına ilişkin zorluklar hakkında bir araya gelerek düşünmek ve kişisel olarak, çözümler üzerinde çalışmak için pek çok fırsat sunacak. Bu amaçla yaratılan online bir platform olan www.creator-space.basf.com üzerinden iletişime geçen müşteriler, bilim insanları, halk ve BASF uzmanları, düşünce ve fikir alışverişinde bulunabiliyor” dedi.

81 ile 81 laboratuvar 2016’da bitecek 

BASF Ülke Müdürü Buğra Kavuncu, birçok sosyal sorumluluk projesi de gerçekleştirdiklerini anlattı. Bunlardan birinin 81 İlde 81 Kimya Laboratuvarı, olduğunu dile getiren Kavuncu, BEM ile imzalanan işbirliği kapsamında 1.2 milyon euro yatırım ile hayata geçecek olan 81 İlde 81 Kimya Laboratuvar'ının 2016'da tamamlanacağını söyledi. Çocuklara kimyayı ve bilimi daha yakından tanıtmak amacıyla 2011 yılında başlattığımız ‘Kids’ Lab’ projesinin de sürdüğünü belirten Kavuncu, geçtiğimiz yıl 6 bin çocuğu bilim ve kimyayla tanıştırdıklarını bu yıl da 5 bin çocuğa daha ulaşacaklarını söyledi. Şirket, arkeoloji alanında da Yenikapı’daki kazılarda bulunan gemilerin zarar görmemesi için kimyasal koruma yapıyor.