Başkanlık Sarayı'na havan topu attılar

Yemen'deki çatışmalar bugün doruk noktasına çıktı. Muhalifler Devlet Başkanı Salih'in öldüğünü iddia ederken, bir yetkili de Salih'in bir saat içinde halka sesleneceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANA - Yemen'deki bir muhalefet televizyonu, Yemen Devlet Başkanı Salih'in öldürüldüğü iddiasının ardından bir yetkili, iddiaları yalanlayarak Salih'in hayatta ve durumunun iyi olduğunu bir saat içinde halka sesleneceğini açıkladı.

Yemen'de Devlet Başkanlığı sarayına havan topu mermisinin isabet etmesinden sonra Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in öldüğü iddialarının ardından bir yetkili, iddiaları yalanlayarak Salih'in hayatta ve durumunun iyi olduğunu açıkladı.

El Arabiye televizyonu, Salih'in "hayatta olduğu" yolunda haber verdi.

İktidar partisinden bir yetkili, El Arabiye'ye "Salih'in durumunun iyi olduğunu" söyledi.

Halka seslenecek

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in hayatta olduğunu ve kısa süre içinde ulusa sesleneceğini bildiren bir hükümet yetkilisi, Salih'in devlet başkanlığı sarayına yapılan saldırıda hafif yaralandığını kaydetti.

Enformasyon bakan yardımcısı Ebu El Cenadi, "devlet başkanı iyi, bir saat içinde halka seslenecek" dedi.

Cenadi, saldırıda diğer yetkililerden de hafif yaralananlar olduğunu açıklarken, bir başka hükümet yetkilisi yaralanan başbakan yardımcısının durumunun ağır olduğunu söyledi. Aynı yetkili Salih ve başbakan yardımcısından başka Başbakan Ali Muhammer Mücaver, meclis başkanı ile bir devlet başkanı yardımcısının da yaralandığını kaydetti.

Güvenlik kuvvetleriyle muhalif aşiret güçleri arasındaki sokak çatışmaları sırasında vurulduğu haber verilen devlet başkanlığı sarayı, bazı kaynaklara göre havan topu mermisiyle bazı kaynaklara göre de roketle vuruldu.

Bir yetkili, bir roketin devlet başkanlığı sarayı içindeki camiye, içeride yetkililer bulunduğu sırada isabet ettiğini anlattı.

Yemen'deki muhalefetin kontrolündeki bir televizyon kanalı, Salih'in saldırıda öldürüldüğünü iddia etmişti.

Bu arada, başkent Sana'nın güneyinde devlet başkanlığı sarayının bulunduğu bölgeden yoğun top atışı sesleri geliyor.

Yerel basına açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, hükümet güçlerinin başkanlık sarayına düzenlenen saldırıya şiddetle karşılık verileceğini açıklamıştı.

Ülkede ocak ayında, 30 yıllık Abdullah Salih yönetimine karşı başlayan ayaklanmada son iki haftadır başkentte muhalif aşiret güçleriyle hükümet kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar olurken, aşiret güçlerinin ilk kez Salih'i hedef aldığına işaret ediliyor.

ABD'den itidal çağrısı

ABD yönetimi, çatışmaların şiddetlendiği ve devlet başkanlığı sarayının vurulduğu Yemen'de itidal çağrısında bulundu.

Ulusal güvenlik konseyi sözcüsü Tommy Vietor yaptığı açıklamada, ABD'nin, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in yaralandığına ilişkin haberleri takip ettiğini, ancak bu haberleri doğrulayamadığını bildirdi.

Vietor, ABD'nin Yemen'de tırmanan şiddetten "derin kaygı" duyduğunu belirterek, bu ülkedeki anlaşmazlığın sadece görüşmeler yoluyla çözülebileceğini kaydetti.

Salih öldü iddiası

Muhalefet televizyonunun iddiasını duyuran Reuters ajansı, telefonla aranan Devlet Başkanlığı yetkililerine ulaşılamadığını belirterek, Salih'in akıbetinin doğrulanamadığını vurguladı.

İktidardaki Genel Halk Kongresi Partisi'nin sözcüsü Tarık Şami ise Sana'da Devlet Başkanlığı Sarayı'nın içindeki bir camiye havan topu mermisinin isabet ettiği, aralarında Başbakan ve Meclis Başkanının da olduğu bazı kişilerin yaralandığı açıkladı.

Camide cuma namazı kılan Başbakan ve Meclis Başkanı ile birçok siyasetçinin yaralandığını belirten Şami, saldırıdan Haşed aşiretinin lideri Şeyh Sadık El Ahmar'ı sorumlu tuttu.

Bu arada El Arabiya televizyonu, saldırıda Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in hafif yaralandığını duyurdu.

Televizyon, devlet başkanının 4 korumasının öldüğünü bildirdi.

Bu arada El Arabiya televizyonu ise saldırıda Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in hafif yaralandığını duyurdu.

Televizyon, devlet başkanının 4 korumasının öldüğünü bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir