Bedava alışveriş poşeti yasakladı

Hollanda'da çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında 1 Ocak'tan itibaren alışverişlerde bedava plastik poşet yasaklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı konuya ilişkin meclise gönderdiği bilgide, 1 Ocak 2016 yılında yürürlüğe girecek yasal düzenlemeyle ülke genelindeki alışveriş yerlerinde bedava plastik poşetlerin yasaklanacağını, isteyenlerin bunu ancak ücret karşılığında alabileceğini duyurdu. Plastik poşet yasağı geçen sene Türk kökenli milletvekili Yasemin Çegerek tarafından gündeme getirildi.

Bu yolla plastik poşet kullanımının azaltılması ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu yasağın tüm mağazalar için geçerli olacağı kaydedildi. 

Ücret karşılığı alınabilecek

Bakanlığın hazırladığı düzenlemeye göre, gıda güvenliği ve kullanımı zorunluluk arz eden durumlarda plastik poşetlere izin verilirken, iş yerleri aynı zaman da ücret karşılığında da satabilecek. Plastik dışındaki materyallerden yapılan çantalar ise ücretsiz verilebilecek. 

Plastik poşetlerin yasaklanması konusu geçen sene iktidar ortağı İşçi Partisi'nin (PvdA) Türk kökenli milletvekili Yasemin Çegerek tarafından meclis gündemine taşınmıştı. 

İstatistiklere göre Hollanda'da yılda yaklaşık 8 milyar plastik poşet çöpe atılıyor.