Belçika, Fortis Bank Belçika'nın yüzde 99,93 hissesinin sahibi

Belçika Devleti, BNP Paribas ile Fortis Bank Belçika'nın yüzde 74,94 hissesinin, BNP Paribas'a satışını öngören protokolü de imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Belçika Devleti, Fortis Türkiye'nin ana sermayedarı olan Fortis Bank Belçika'nın yüzde 99,93 hissesinin sahibi.

Fortis Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, Belçika Devletinin 29 Eylül 2008'de, 4,7 milyar euro düzeyinde bir sermaye artırımı yoluyla Fortis Türkiye'nin yüzde 94,1 ile ana sermayedarı, Fortis Bank Belçika'nın ise yüzde 49,93 oranında hissesine sahip olduğu anımsatıldı.

5-6 Ekim 2008 tarihlerinde de Belçika Devletinin, 4,7 milyar euro tutarında ikinci bir ödeme karşılığında, Fortis Bank Belçika'nın yüzde 50 hissesini daha satın aldığı hatırlatılan açıklamada, Belçika Devletinin, Fortis Bank Belçika'nın yüzde 99,93 hissesinin sahibi konumuna geldiği vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Belçika Devleti, aynı tarihlerde BNP Paribas ile Fortis Bank Belçika'nın yüzde 74,94 hissesinin, bazı koşullara bağlı olmak üzere, BNP Paribas'a satışını öngören bir protokol imzalamıştır.

5-6 Ekim 2008 tarihli bu işlemler 11 Şubat 2009 tarihinde, Fortis Grubu Hissedarlar Genel Kurulu onayına sunulmuş ve Genel Kurul işlemlerin reddi yönünde karar vermiştir.

Ancak, yürürlükte bulunan ilgili Belçika yasaları uyarınca, Belçika Devletinin yüzde 50 hisseyi satın alması ile ilgili işlemler, tamamen sonuçlandırılmış ve ödemesi de gerçekleştirilmiş olduğundan, geçerliliğini korumaktadır.

Bu nedenle, Belçika Devleti, Fortis Türkiye'nin ana sermayedarı Fortis Bank Belçika'nın yüzde 99,93 hissesinin sahibi bulunmaya devam etmektedir.''

Fortis Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Fortis Grubu Hissedarlar Genel Kurulu'nun almış olduğu bu kararın, Fortis Türkiye'nin müşterileri, çalışanları ve faaliyetleri açısından herhangi bir değişiklik doğurmadığına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

''Fortis Türkiye, ülkemizdeki tüm finans kuruluşlar gibi faaliyetlerini Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu denetiminde gerçekleştirmektedir ve sağlam sermaye tabanı, likidite birikimi ile son derece güçlü bir bankadır.

Fortis Türkiye olarak, ana sermayedarımızın desteği ile önümüzdeki dönemde de müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.''