Belçika'da Türkçe propaganda tartışması

Valon Liberal Parti milletvekili Destexhe'in, seçim kampanyalarında Fransızcanın yanında Türkçenin de kullanılmasına tepki göstermesi eleştiri konusu oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Belçika'da 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birleştirilen genel ve bölgesel seçimler öncesinde Türkçe propaganda tartışması yaşanıyor.

Merkez Demokrat Hümanist (CDH) Partisi'nden Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir'in, birlikte seçim kampanyası yürüttüğü federal milletvekili adayı Mustafa Alperen Özdemir ve bölge milletvekili adayı Seydi Sağ ile Fransızca ve Türkçe olarak bastırdıkları el ilanları, entegrasyonun başarısızlığına kanıt olarak gösterildi.

 Valon Liberal Parti'den (MR) Brüksel Bölge Milletvekili Alain Destexhe, Özdemir ve arkadaşlarının parti politikaları ve adayların vaatlerine yer verilen çift dilli el ilanlarının kabul edilemez olduğunu savunarak, "Belçikalı oy verenlere Türkçe üzerinden ulaşma ihtiyacını ortaya koyan bu el ilanları, entegrasyon başarısızlığının delilidir" dedi.

Destexhe, yazılı açıklamasında, Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili Mahinur Özdemir'i de iki yıl önce verdiği bir röportajdaki, belediyelere ait yüzme havuzlarında belli saatlerin sadece bayanlara tahsis edilmesi önerisini gündeme getirerek, Türkçe seçim bildirisiyle toplumsal gruplaşmada bir adım daha atıldığını savundu.

Alain Destexhe, dağıtılan el ilanlarında CDH'nin önde gelen isimleri olan Belçika Başbakan Yardımcısı ve İşişleri Bakanı Joelle Milquet ve istihdam ve ekonomiden sorumlu Brüksel Bölge Bakanı Celine Fremault'un isimlerinin de bulunduğundan hareketle cemaatçilikle suçladığı partiden açıklama istedi.

CDH partisinden gelen cevapta, Mahinur Özdemir ve arkadaşlarının seçim kampanyasında kullandıkları bildirinin  Fransızca olarak hazırlandığı ve arka sayfadaTürkçe tercümeye ver verildiği belirtilerek, iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve kötü niyetli olduğu belirtildi.

CDH partisinin açıklamasında, MR partisinin Türk kökenli iki adayının sadece Türkçe el ilanları dağıtmalarına dikkat çekilerek, "Seçim kampanyaları yalanlarla değil saygınca yapılmalı" denildi.

Partiler arasındaki Türkçe polemiği Belçika basınında geniş yer bulurken, birçok Türk kökenli aday Destexhe'e tepki gösterdi.

MR partisinin Türk kökenli adaylarından, Brüksel Bölge Parlamentosu için yarışan Mustafa Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Destexhe'in şahsi görüşleri partiyi bağlamaz" dedi. Ulusoy, MR'nin son dönemde yabancılara daha hoşgörülü çizgisinin bazılarını rahatsız etmiş olabileceğini fakat partisinin bu yolda ilerleyeceğini söyledi.

Seçim kampanyasında Türkçe bildiri dağıtmadığını fakat çok defa Türkçe konuşmalar yaptığını kaydeden Ulusoy, "Seçmen Fransızcayı iyi bilmiyorsa elbette Türkçe konuşacağız" ifadesini kullandı.

Valon Sosyalist Parti'den (PS) Brüksel belediye meclis üyesi ve bölge milletvekili adayı Şevket Temiz de Destexhe'e tepki göstererek, "Brüksel çok kültürlü bir şehir. Burada sayıları yüzbinleri bulan yabancı kökenli seçmen mevcut. Herkese anadilinde ulaşabilmek, siyasi propaganda yapabilmek en doğal hakkımız. Seçim kampanyasına yönelik dokümanlarda Fransızca yanında Türkçeye de yer verilebilir" şeklinde konuştu.

CDH partisinden Brüksel bölge milletvekili adayı Seydi Sağ, Fransızca ve Türkçe olmak üzere çift dilde siyasi propaganda yapmalarına herhangi bir yasal engel bulunmadığını belirterek, Destekhe'in bu çıkışının yabancı karşıtlarının oylarını toplamaya yönelik olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir